Специалист съветва как да се пазим от жаркото слънце през лятото

  • 30 май 2019 06:50

  • 1805
  • 1
Специалист съветва как да се пазим от жаркото слънце през лятото
© Getty Images

Лятото е много хубав сезон, но прекалено дългото излагане на слънце е вредно за кожата и може да провокира появата на злокачествени образувания, обяснява д-р Камен Кожухаров - управител на Комплексния онкологичен център в Русе, в който се лекуват пациенти и от областите Разград и Силистра.

Кожухаров съветва как да се защитим от вредната ултравиолетова радиация. Най-важно е хората да не допускат изгаряне на кожата от слънчевите лъчи.

"Достатъчно е, например, като отидем на плаж, да сме съблечени не повече от час, след което да облечем лека дреха. Дори и да е полупрозрачна, тя е достатъчна да ни защити от ултравиолетовата радиация", коментира Кожухаров.

Как да изберем подходящата козметика за защита от слънцето

По думите на специалиста е важно използването на слънцезащитни продукти. Тъй като има различни търговски марки, лесно можем да проверим коя от тях може да ни защити, казва Кожухаров.

Той обяснява, че със закупения крем, лосион или спрей намазваме малък участък от вътрешната страна на ръката. Там кожата е по-нежна. Излагаме за половин час ръката си на слънце и ако защитеното място не е зачервено, за разлика от участъка, който не е третиран, означава, че продуктът е подходящ за нас.

По думите му здравословен тен се хваща за седмица, като не е нужно да се разхождаме незащитени под слънчевите лъчи през цялото лято.

Д-р Кожухаров допълни, че хората, които ходят на планина, трябва да внимават с прекаленото излагане на слънце, защото ултравиолетовата радиация там е по-висока.

Според специалиста за набавянето на витамин "Д" в човешкия организъм е необходимо да сме изложени на слънчева светлина за съвсем кратко - около половин час на ден.

Д-р Кожухаров заяви, че не трябва да се ходи прекалено дълго и на солариум, въпреки че процесът на излагане на ултравиолетови лъчи там се контролира от специалисти.

Той коментира, че други рискови фактори са светлият тен на кожата, множеството лунички и бенки, имуносупресивни заболявания, тютюнопушене, човешки папиломен вирус-HPV.

Има тенденция към леко повишаване на злокачествените образувания по кожата

Управителят на лечебното заведение обясни, че през последните години се наблюдава тенденция към повишаване, макар и с малко, на броя на пациентите със злокачествени новообразувания на кожата - кожен карцином и малигнен меланом.

"Това не трябва да плаши хората. Профилактичните прегледи са наложителни поне веднъж в годината. Хората трябва да знаят също, че ако имат хронична рана по кожата, да не се самолекуват, а да потърсят мнението на дерматолог. Съветваме ги да наблюдават бенките си и ако имат съмнения, че някоя от тях се променя, да посетят специализираните дерматологични кабинети", каза д-р Кожухаров.

Статистиката показва, че през 2016 г. броят на пациентите със злокачествено новообразувание на кожата е бил 201 за област Русе, през 2017 г. - 207, а през 2018 г. вече е 230.

Последвайте канала на

БТА
1805 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Viagrata

2019.05.30 | 08:55

1

Muscron

Добави коментар

Водещи новини