Начинът на живот влияе повече за развитието на сърдечносъдови болести от генетиката

Недостатъчната физическа активност, тютюнопушенето, диабетът и високото ниво на холестерола играят по-голяма роля за развитие на сърдечносъдови болести у младите хора, отколкото генетиката, съобщи Лента като се позовава на резултатите от португалско изследване, извършено под ръководството на експерта Жуан Соуза.

Той увери, че за здравословното състояние е определящ начинът на живот, а не генетиката. "Генетиката има важен принос за преждевременната сърдечна недостатъчност, но не трябва да се твърди, че е с първостепенна роля", каза експертът.

Изследването обхванало 1075 пациенти на средна възраст 45 години, като 555-има от тях били засегнати от исхемична болест на сърцето. Осемдесет и седем процента от пациентите са мъже. Здравословното състояние на участниците въз основа на 5 показателя - липса на физическа активност, тютюнопушене, високо кръвно налягане, диабет и високо ниво на холестерола, било сравнено с това в контролната група, която включвала 520 доброволци в добро здраве, 86 процента от които мъже на средна възраст 44 години.

С най-малко три от споменатите рискови фактори били свързани 73 процента от пациентите в първата група и 31 процента от доброволците във втората. В двете групи рискът от исхемична болест на сърцето се увеличил 3, 7 и 24 пъти при наличие на съответно 1, 2 и 3 рискови фактора.

Извършеното секвениране на геномите на всички участници в двете групи било използвано за генетична преценка на риска от исхемична болест на сърцето.

"Получените резултати разкриват, че генетиката допринася за развитие на исхемична болест на сърцето - отбеляза Соуза. - Но у пациентите с два и повече рискови фактора за развитие на сърдечносъдови болести генетиката е с по-малка роля."

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Уморени ли сте от мерките срещу COVID-19?

Уморени ли сте от мерките срещу COVID-19?

Избрано от Интернет