Бактерии гнездят в болничните завеси

  • 13 април 2019 21:37

  • 1919
  • 0
Бактерии гнездят в болничните завеси
© pixabay

Завесите между болничните легла осигуряват интимност на пациентите, но всъщност могат да застрашат здравето им, според резултатите от изследване, цитирано от БТА.

Оказва се, че завесите в редица болници са своеобразни "гнезда" на бактерии. За целите на изследването са взети 1500 проби от завеси и мултирезистентни бактерии са открити в над 1 от 5 случая. Често пациенти били носители на бактерия, която е открита в завесите край болничните им легла.

"Тези патогенни агенти могат да оцелеят върху завесите и потенциално да бъдат пренесени върху други повърхности и върху пациенти - заяви един от авторите на изследването Лона Моуди от Мичиганския университет. Тъй като подобни завеси се използват навсякъде, проблемът е глобален." Изследването обхванало 6 болници в Мичиган.

Били взети проби от завесите в 625 болнични стаи при приемане на пациенти и след това периодично до максимум 6 месеца по-късно, ако става въпрос за дълъг престой. Резултатите показали, че 22 процента от пробите са заразени с мултирезистентни бактерии. Близо 14 процента били заразени с резистентни към ванкомицина ентерококи, а почти 5 процента - с резистентен към метицилина златист стафилокок. В над 16 процента от случаите пациентите били заразени със същата бактерия, която била открита в проби от завеси в стаите им.

Според учените бактериите вероятно са преминали от пациенти върху завесите, но е възможно също да се е случило обратното - да са преминали от завесите върху пациенти. Резултатите от изследването ще бъдат представени на Европейския конгрес по клинична микробиология и инфекциозни болести в Амстердам.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1919 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини