ТЕЛК изпрати момче с прогресиращо и нелечимо генетично заболяване на работа

ТЕЛК изпрати момче с прогресиращо и нелечимо генетично заболяване на работа, съобщава Нова телевизия.

Според комисията, след навършване на пълнолетие, 19-годишният младеж изведнъж станал работоспособен, въпреки че през целия си живот е бил с инвалидност и чужда помощ. Пропуск в наредбата или непознаване на болестта муковисцидоза от страна на комисията е причината?

Затруднения в дишането, забавен растеж и тежки инфекции са само част от симптомите на нелечимо генетично заболяване, което прогресивно уврежда всички органи. От муковисцидоза у нас страдат 211 души.

Откакто знае за болестта си, ще го наречем Петър, се страмува от нея. За да не бъде и дискриминиран, освен болен, не показваме и лицето на майка му.

"Отидохме при една професорка и директно ми казаха: "Това е диагнозата!" Имаше студенти около нея, при което се обърна една жена и ми каза: "Ама вие се радвайте при тази диагноза, че детето ви е още живо на 2 години", спомня си майката.

Тогава семейството на Петър повежда битка. Срещу болестта. Заболяването често изисква тежка терапия до 5 часа дневно. Венозни антибиотици, дихателна рехабилитация, дренажи, инхалации.  Петър е освидетелстван от ТЕЛК. През годините с между 80 и 95%. До миналия месец. Когато комисията решава, че момчето е вече напълно работоспособно.

"Пулмоложката прегледа изследванията, погледна в наредбата, че за тази диагноза се дават 100% нетрудоспособност и тя каза: "Аз не мога да му дам на него 100%, защото той не е боледувал от пневмонии последно време, не е постъпвал в болница." Казвам: "Вие сериозно ли ми говорите, че ще ми дадете 0 като имам доказано генетично заболяване, което с възрастта прогресира", разказва майката.

Според изменение в наредбата от 2018, децата с муковисцидоза се оценяват със 100% нетрудоспособност. А процента при болните над 16-годишна възраст, е по преценка на комисията. Затова, с мотив, че моментното му състояние е добро, лекарите решават процентите на Петър да бъдат... 0. Момчето получава документ за пълна работоспособност.

"Абсолютна подигравка с детето. Благодарение на дихателна рехабилитация от ранна детска възраст е с доста съхранен бял дроб, но това не го прави по-малко болен.  Два е минимума часа, до 4-5 за по-големите особено, е времето, което ежедневно трябва да се отделя за лечение", обясни доц. д-р Гергана Петрова от Клиника по детски болести УМБАЛ "Александровска".

Доцент Петрова познава заболяването добре. Следи състоянието на Петър от години. Описва решението на комисията като "абсурдно". Обяснява си го с непознаване на болестта.

"Ние можем да развием инфекция в рамките на 24 часа и да имаме нужда от болнична помощ", обясни Нели Кожухарова отАсоциация "Муковисцидоза".

От асоциация "Муковисцидоза" пък, отдават решението на ТЕЛК на пропуск в новата наредба.

Бил ли е дискриминиран Петър само, защото не е вече дете, попитахме Националната лекарска комисия. Отговор обаче, не получихме. А семейството на момчето обмисля да потърси правата си в съда.

Коментари

 1. 2019.03.29 | 21:01

  Well... Fuuuuuuuck Bulgaria's corrupted institutions.

 2. 2019.02.09 | 21:44

  Ами така е,ЗАЩОТО НЕ Е ЦИГАНИН !

 3. 2019.02.09 | 17:22

  Решението е такова, за да може да се дадат средсвата на некой цигане за по-висока помощ на сиганката. Или на някой 100% сляп да кара кола за 200 бона. Или на некой сиганин без 2 ръце по дикументи, а той да мааа кючеците и да бачка мастор на строежа.
  ТЕЛК е за закриване, а всички служители давали неверни % да чукат камъни в Белене.

 4. 2019.02.09 | 12:37

  Бахти гнусния урод е тая "лекарка"! Незабавно да проверят всеки един телк,който е издала,и който е отказала да издаде...Сигурен съм,че и още доста интересни решения ще излезнат! Да и се провери и дипломата дали изобщо е истинска,щото тя явно няма голямо понятия от заболявания,но пък е добра финансистка и явно раздава телк-ове не срещу заболяване,а срещу такса!!!

 5. 2019.02.09 | 11:31

  Това навежда над размисли, доколко са експерти "експертите" в тези комисии? Разбира се не искам да кажа, че всички лекари са такива, но явно контрола има нужда от проконтролиране. Явно единствения начин за справяне със ситуацията е потърпевшите да осъдят България, пари които ще платим ние. Може би все пак това ще подейства като ритник в бъбреците и ще има някакъв траен, наблягам на траен резултат, за да си свършат работата отговорните административни писарушки.

 6. 2019.02.09 | 11:12

  Google цяпер плаціць 23859-32746 даляраў у месяц для працы ў сеткі з хаты. Я вельмі шчаслівы, таму што я павінен зарабіць шмат грошай на доме і атрымаў $ 7642 за week.I не магу паверыць, наколькі лёгка гэта было, калі я паспрабаваў яго. кожны можа зрабіць гэтую працу і робіць больш даходу онлайн няпоўны працоўны дзень.

  , Проста ісці за сайт.....>>> w­w­w­.­W­e­b­j­o­b­3­3­.­c­o­m

 7. 2019.02.09 | 10:28

  Направо ми идва да ида при тая "лекарка" и такъв да и набия в тъпата и проста мутра, че да
  си напълни гащите със изпражнения!

 8. 2019.02.09 | 10:03

  Нали затегнаха системата , сега инвалидите ще станат здрави , а симулантите които си плащат , продължават да са инвалиди .

 9. 2019.02.09 | 09:35

  Вече не вярвам на никого, това може да е лъжливо цигане, а ТЕЛК-аджиите са известни бандити, от друга страна не сте написали дали момчето е от бялото мнозинство, дори не сте му показали лицето. Това намирисва на фалшива или на полуновина.

 10. 2019.02.09 | 09:17

  Първо- не е циганин.Второ - не си е платил.Какво иска ,не знам.Я на работа.

 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Имате ли познати, преболедували или станали жертви на COVID-19?

Имате ли познати, преболедували или станали жертви на COVID-19?

Избрано от Интернет