Д-р Ангел Кунчев: Краят на януари ще е вероятният пик на грипа

  • 15 януари 2019 07:38

  • 1390
  • 0
Д-р Ангел Кунчев: Краят на януари ще е вероятният пик на грипа
©

При грипа нещата са динамични, ситуацията се променя в рамките на часове. Предепидемични области ще обявяват епидемия. Това каза националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в ефира на БТВ.

Той прогнозира, че няма да достигнем тази седмица до пик на заболяването. Краят на януари ще е вероятният пик.

"Не всички области са в епидемия в един момент. При грипа това е характерно. Болестта прави висок връх, но същото така спада заболяваемостта. Най-голямата грешка е подценяването при грипа. Хората, които усещат, че са зле и продължават да ходят на работа, разболяват и останалите. Много често в детската градина колегите влизат в разправии с родителите. Трябва да се намери разрешение. Не е добре да вкараш болно дете в градина или ясла", каза д-р Кунчев.

"Предаването на грипа е толкова бързо, че няма нещо, което да спре епидемията. Антибиотикът не помага на вирусната инфекция. Той не атакува вируса. Лекарят може да прецени кога на вирусната инфекция се е насложила бактериална. Но за „добър ден“ да пиеш антибиотик, това не почива на никакви медицински доказателства. В момента боледуват десетки хиляди. Добре трениран млад организъм може да се справи с грипа до седмица. Ако тези симптоми се задържат повече, имаме нужда от лекар", посъветва той.

"Между 160-180 са пневмониите в Пловдив като усложнения на седмица. Не трябва излишно да се плашат хората, но не трябва и да се подценява. Пикът е следващата и или по-следващата седмица", каза д-р Ангел Кунчев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1390 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини