Стресът вечер влияе по-силно върху организма

  • 17 декември 2018 12:53

  • 845
  • 0
Стресът вечер влияе по-силно върху организма
© pixabay

Стресът по вечерно време е с по-силно влияние върху организма, отколкото в други часове на деня, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Причината за това е, че в по-късните часове човешкият организъм произвежда по-малки количества от хормон, който потиска стреса, установиха японски учени.

"Изследването ни навежда на мисълта за възможна уязвимост към стреса по вечерно време", заяви ръководителят на екипа Юджиро Яманака от университета Хокайдо в Сапоро, цитиран от БТА. "Все пак е важно да се държи сметка за уникалния биологичен часовник на всеки индивид и за различните часове от деня, когато се преценяват реакцията към стреса и превенцията срещу него."

Учените изследвали нивата на хормона на стреса кортизол в слюнката на 27 млади доброволци в добро здраве. Участниците освен това били поставени в стресова ситуация, за да се установи дали т.нар. хипоталамо-хипофизно-надбъбречна ос реагира различно към стреса в различни часове от деня. Хипоталамо-хипофизно-надбъбречната ос свързва централната нервна с ендокринната система. Когато стресиращо събитие активира въпросната ос, човешкият организъм произвежда кортизол. Нивата на кортизола са контролирани от биологичния часовник в мозъка.

Участниците били разделени на две групи. Едната група била подложена на тест за ниво на стреса сутрин, два часа след събуждане, а другата - за ниво на стреса по вечерно време, след като участниците били будни от поне 10 часа. Проби от слюнката на участниците били взети преди и след теста. Резултатите показали, че нивата на кортизола се увеличили значително в сутрешните часове, но не и по вечерно време. Що се отнася до сърдечния ритъм - индикатора за реакцията на симпатиковата нервна система към стреса, нямало различия.

"Организмът може да реагира към сутрешния стрес, като активира хипоталамо-хипофизно-надбъбречната ос и симпатиковата нервна система, но реагира към вечерния стрес, като активира единствено симпатиковата нервна система", поясни Яманака.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
845 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини