В Източна Европа умират все повече мъже от рак на простата, отколкото в Западна

  • 26 октомври 2018 07:16

  • 769
  • 0
В Източна Европа умират все повече мъже от рак на простата, отколкото в Западна
© pixabay

Смъртността от рак на простатата в Източна Европа е с 40 процента по-висока, отколкото в Западна. Причините за това са късната диагностика и липсата на възможности за високотехнологично лечение, обяви един от най-добрите уролози в България доц. Марин Георгиев.

Според специалиста, който е и национален консултант по урология, у нас критериите за изследвания на това лечимо в начален стадий заболяване са отдавна остарели. Прегледите при мъжете започват след 50-ата година, а трябва да се случват поне пет години по-рано, предаде Дарик.

Ракът на простатата е третата причина за смъртност при мъжа, когато говорим за онкологични заболявания, и покосява около 417 000 европейци всяка година. Различна е обаче преживяемостта в Западна и Източна Европа, а причините за това, според доц. Марин Георгиев, са следните: "За диагностиката и лечението всички зависим от един мултидисциплинарен екип. Най-съвременните методи на лечение, започваме от активно наблюдение - вече имаме не три групи: нискорискова, среднорискова и високорискова, а една друга субгрупа на много нисък риск. Там попадат хората за активно наблюдение и активно проследяване. За съжаление, в България това скоро няма да се случи по ред причини. Знаете колко са роботизираните центрове в България, в София имаме в една частна болница, в още една частна болница и в страната - в една държавна болница".

Според доц. Марин Георгиев трябва да обновим стандартите за профилактика у нас, след което и стандартите за лечение: "Какво става в момента? Личният лекар дава на пациента след 50-ата годишнина направление през година да ходи да се изследва. Напротив, това се промени много, много отдавна в Европа и САЩ. И то е доказано чрез редица проучвания с хиляди пациенти".

Урологът е категоричен, че един мъж трябва да изследва простатата си на 45-годишна възраст и този преглед да определи с каква честота ще се изследва занапред в годините. В случай на диагностициран рак на простатата при баща или дядо, изследванията трябва да започнат след навършването на 40 години.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
769 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини