Нямаме имунитет срещу новия грипен щам „Сингапур“

  • 16 октомври 2018 07:38

  • 3716
  • 1
Нямаме имунитет срещу новия грипен щам „Сингапур“
© Pixabay

Нямаме имунитет срещу новия грипен щам „Сингапур“, тъй като човешкият организъм още не се е срещал с него. Той е от група Б. Това заяви главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по БТВ.

По думите му тази година грипът ще е класически. За пациента това значи типично изявена картина с остро начало - силна отпадналост, подчертано главоболие, трудно повлияваща се температура и болки в мускулите.

Освен новия „Сингапур“ в Северното полукълбо ще върлуват още познатите ни от минали години „Мичиган“, „Колорадо“, изолиран през 2017 година и най-старият от всички „Пукет“, който вече два пъти е минавал по нашите земи. Според д-р Ангел Кунчев той ще бъде и най-безобиден, тъй като организмът ни има изграден относително най-добър имунитет срещу него дори и без ваксина.

Главният здравен инспектор обаче не можа да уточни кой от всички щамове ще преобладава, като предположи, че във всички случаи той ще бъде от група „А“, която е и най-разпространената в Северното полукълбо. Той поясни, че в нашето полукълбо грипът още не е дошъл и за него се съди само по това как се проявява в южното.

Противогрипните ваксини са четиривалентни и създават добър имунитет, посочи главният здравен инспектор д-р Ангел Кънчев.

Като проблем той открои факта, че не повече от 2-3% от хората у нас се имунизират.

Имаме уверенията на Министерството на здравеопазването, че от следващата година ваксината става безплатна за хората над 65-годишна възраст и именно тогава може да се постигнат 10-15% на сто ваксинации, каза още д-р Кунчев.

Novini.bg
3716 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ббб

2018.10.16 | 08:19

1
платена шантонерка....

Добави коментар

Водещи новини