Мъж се зарази с Хепатит Е от плъх

  • 01 октомври 2018 09:34

  • 10166
  • 1
Мъж се зарази с Хепатит Е от плъх
© gettyimages

Жител на Хонконг бе диагностициран с нов вид Хепатит Е, който досега се е наблюдавал само при плъховете. Това са установили учени от Хонконгския университет, предаде Франс прес.

Специалистите обясняват, че са доказали за първи път в света, че вирусът на Хепатит при плъховете може да зарази и хората и да предизвика клинична инфекция. Досега нямаше никакво доказателство, че болестта може да се предава от плъх на човек, допълват учените в свое изявление.

Хепатитът при плъховете е "много далечен братовчед на човешките варианти на Хепатит Е", допълват специалистите.

Болестта е била открита при 56-годишен пациент, който е бил подложен на трансплантация на черен дроб и чиито тестове показали, че органът не функционирал нормално. Според учените пациентът може да се е заразил от храни, които са били замърсени от екскременти на плъхове. Мъжът е живеел в район, в който имало признаци за наличието на много плъхове.

Сега пациентът се възстановява.

Човешките варианти на болестта засягат 20 милиона души ежегодно по света.

Хепатит Е се предава основно чрез заразена вода. Проблемът с плъховете в бившата британска колония Хонконг, върната на Китай през 1997 г., се влоши в последните месеци заради влажното и същевременно топло време. В миналото Хонконг преживя сериозни епидемии. През 2013 г. Тежкият остър респираторен синдром отне живота на близо 300 души. В края на XIX век бубонната чума, предавана от плъхове, отне живота на хиляди хора в Хонконг и континентален Китай.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
10166 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Stamat

2018.10.01 | 11:04

1
По скоро го е хапнал алангле и сега не казва!

Добави коментар

Водещи новини