От РЗИ очакват заразата от Хепатит А във "Факултета" да се разраства

  • 28 септември 2018 08:11

  • 2181
  • 3
От РЗИ очакват заразата от Хепатит А във "Факултета" да се разраства
©

86 вече са случаите на на Хепатит А в столичните квартали „Факултета“. По този повод д-р Данчо Пенчев, директор на РЗИ посочи, че тенденцията е заразата да се разраства.

„Броят на пациентите обаче ще е значително по-малък заради мерките, които сме предприели“, увери той.

Николай Вушовски, зам.-кмет на район "Красна поляна" заяви в ефира на БТВ, че са предприели дезинфекция на адресите на болните. „Децата са най-уязвимата група, особено през летния сезон, когато не се поддържа достатъчно добра лична хигиена. В началото на септември направихме среща с директорите на всички учебни заведения в засегнатите райони и ги уведомихме за мерките, които трябва да предприемат. Най-често заболелите са на възраст между 2 и 4 години и над 6 г.“, стана ясно от думите му.

Заради опасността от епидемия, родители спешно поставят ваксини на децата си. Те недоволстват, че не са били уведомени предварително за разрастването на заразата и преди 15 септември. Освен това болно дете е било допуснато до учебно заведение в „Красна поляна“. Родителите се опасяват, че мерките които се предприемат не са достатъчни. Те настояват за по-строг медицински контрол.

Д-р Пенчев разясни, че ваксини се поставят по преценка на личния лекар и тя е безплатна. „Хепатит А е зараза със сезонност. Протича като типична жълтеница и без симптоми. Това е причината за невъзможността за рязко ограничаване на заразата. Инкубационният период е 45 дни“, каза той.

Жителите на „Факултета“ казват, че са били предупредени от здравните власти как да поддържат лична хигиена, за да ограничат заразата. „Казаха ни по-често да си мием ръцете и да ги мажем с дезинфектант“, сподели майка от квартала.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2181 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Хепатит

2018.09.28 | 20:17

3
Вкарайте им и "В" и " С " и " Д " и всички възможни!
wow

2018.09.28 | 09:36

2
Каква добра новина

2018.09.28 | 09:33

1
Седесарската демокрация заряза мангалите като български граждани, див секс, мръсотия и костовистки бандитизъм върлува във Факултето, не хепатит, а спин ще завъдят там.

Добави коментар

Водещи новини