Близо 300 пациенти са изследвани безплатно за диабет в Пазарджик

  • 16 май 2018 17:23

  • 1244
  • 0
Близо 300 пациенти са изследвани безплатно за диабет в Пазарджик
© Pixabay

Близо 300 пациенти са изследвани безплатно за диабет с подкрепата на двата Лайънс клуба в Пазарджик, съобщава Георги Стоянов - президент на мъжкия клуб в града.

Организациите са платили изследването за гликиран хемоглобин, което не се поема от Здравната каса. Стойността му е 12 лева, но малко хора знаят, че то е много важно, защото позволява да се проверят стойностите на кръвната захар три месеца назад, обясни Стоянов пред БТА.

Той добави, че пациентите са избрани на случаен принцип и са били посочени от личните лекари в града.

Президентът на дамския "Лайънс клуб-Тракия" в Пазарджик Богдана Гечева от своя страна уточни, че целта на благотворителната инициатива е да се помогне на тези, които все още не знаят, че са застрашени, или не могат да си позволят да платят.

Резултатите от изследванията обобщи д-р Димитрийка Радкова, водещ ендокринолог в една от пазарджишките многопрофилни болници. По думите й близо 25 процента от пациентите са показали отклонения от нормалните стойности на кръвната захар и са предприети незабавни мерки за лечението им. Почти половината потенциални диабетици не знаят, че са застрашени, и отиват на лекар едва когато болестта се влоши, каза още д-р Радкова.

Тя призова хората да се изследват и увери, че в България лекарите разполагат със всички модерни способи за лечение на диабета.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1244 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини