Шарката крие риск от усложнения - трябва ли да се ваксинираме? (аудио)

  • 16 април 2018 14:45

  • 17969
  • 0
Шарката крие риск от усложнения - трябва ли да се ваксинираме? (аудио)
© Pixabay

Когато говорим за сезонност, голяма част от детските шарки са събрани в края на зимата, началото на пролетта. Така е и тази година. Това каза пред Novini.bg главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

От началото на годината в страната са регистрирани 10 213 случая – това е с 1600 повече от същия период на миналата година. Миналата седмица са регистрирани 677 случая. Това показва, че варицелата е най-разпространеното заразно заболяване и данните за него могат да се сравняват само с тези за грипа и летните инфекции – масово разпространение, засягащо всяка година 20 000 – 30 000 деца. Миналата година регистрираните случаи са били 25 007, тази година вероятно ще са малко повече, съобщи д-р Кунчев.

Той предупреди, че в някои случаи заболяването протича тежко. На фона на тези над 25 000 заболявания миналата година 405 деца са били лекувани в болница. Има и два смъртни случая. Това е причината дълго време да се обсъжда трябва ли да има ваксинация срещу това заболяване или не. Факт е, че по-голямата част от страните в Европейския съюз – 17 страни, са я включили от години в техния имунизационен календар. В САЩ ваксината е задължителна от 1995 г. и има данни, че за това време там са успели да понижат заболевемостта и смъртността с 80%. Ефектът от ваксината е видим и той е добър, заяви експертът.

Д-р Кунчев обясни, че и да се вземе решение ваксината да влезе в Националния имунизационен календар у нас, това няма как да стане по-рано от 2020 г. По отношение на задължителността лично моето мнение, че е по-добре да дадем възможност тази ваксина да е реимбурсирана, да е безплатна за тези, които искат да я направят, но да не е задължителна, каза още пред Novini.bg главният държавен здравен инспектор.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
17969 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини