Проф. Тодор Кантарджиев: Има гнезда на морбили в близост до нашата граница

  • 26 март 2018 09:59

  • 1263
  • 0
Проф. Тодор Кантарджиев: Има гнезда на морбили в близост до нашата граница
©

Гнезда на морбили има в близост до нашата граница. В момента се разрастват заболелите от морбили в Сърбия. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пред БНТ.

Над 4000 са заразени от началото на годината, а епидемията вече е взела поне 12 жертви, заяви той. Инкубационният период е 21 дни, но най-голямата вероятност да се прояви заболяването е до седмица.

Според експерти епидемията се дължи на ниския имунизационен обхват. Морбили има в Северна Гърция и малко случаи в Македония. През миналата година най-много случаи има в Румъния.

"Анализирайки случаите, има сравнително висока смъртност", посочи проф. Кантарджиев. Той допълни, че е много важен чистият въздух, хората да не стоят в затворени помещения и да избягват контакт с по-млади хора и деца.

От началото на годината у нас има единични случаи на морбили при момиче на 17-18 години, което се е върнало от Гърция, съобщи експертът. Миналата седмица има случай на майка и дете с морбили, които идват от Италия с ферибот през Гърция, но те са стигнали с линейка до инфекциозна болница благодарение на медицинския екип на граничния пункт.

"Всички деца, които са навършили 12 месеца, трябва да бъдат ваксинирани с триваксината за морбили, заушка и рубеола. Другото, което трябва да се спазва, у нас е след връщане от чужбина, особено Сърбия или Западна Европа, човек да не се среща с деца под 1-годишна възраст през първата седмица", добави той.

Мая Йорданова
1263 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини