Генните мутации започват скоро след зачеването на ембриона

  • 12 декември 2017 08:55

  • 3519
  • 1
Генните мутации започват скоро след зачеването на ембриона
© Getty Images/Guliver

Стотици малки генни мутации започват да се формират в клетките на ембриона скоро след зачеването му, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Учени от Йейлския университет и клиниката Мейо заявиха, че много от тези мутации се появяват, докато се формират полови клетки в ембриона.

Следователно мутациите могат да станат част от генома на ембриона и да бъдат предадени на следващото поколение.

"Това открива по-големи перспективи в сферата на човешкото развитие", отбеляза ръководителката на изследването, екпертката по невронауки Флора Вакарино от Йейлския университет.

Въпросните ранни генни мутации са сходни с наблюдаваните при ракови заболявания, уточниха учените. Това навежда на мисълта, че ракови болести могат да се появят като нормален страничен продукт от клетъчното делене.

Учените увериха, че получените резултати могат да хвърлят нова светлина върху психични заболявания, като шизофрения и аутизъм. Те се дължат най-вече на генетични причини, но не е установено един-единствен наследен от родителите ген да е свързан с много случаи шизофрения или аутизъм.

Резултатите освен това обясняват защо единият от двама еднояйчни близнаци може да е засегнат от генетична аномалия, а другият да е здрав. Или защо някои членове на семейство, което е носител на свързана със заболяване мутация, остават здрави.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".

Последвайте канала на

БТА
3519 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.12.12 | 09:56

1
Кога науката ще обясни как Тиквоча от СДС е мутирал до бивол.

Добави коментар

Водещи новини