Проф. Кантарджиев: Пик на грипната епидемия се очаква след Нова година

  • 12 декември 2017 07:59

  • 4920
  • 1
Проф. Кантарджиев: Пик на грипната епидемия се очаква след Нова година
©

Засега сме в началото на циркулация на грипни вируси. Пик на грипната епидемия се очаква след Нова година. Почивките намаляват риска от епидемия.

Това каза в сутрешния блок на БНТ проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология. "Непроветряването на помещенията през студените дни е основна причина за разболяване. Болест настинка няма. Това е по-скоро вирусна инфекция с всички тези симптоми като течене на нос и болене на глава. Установени са тежки вирусни грипни инфекции на едно дете и има още два случая на грип Б в Александровска болница. Беше доказан и вирус А в Русе с тежка белодробна инфекции, което потвърждава, че е започнала циркулацията на грипа. Трябва да се яде витаминозна храна и да се пазим чрез ваксини срещу тежки белодробни инфекции, например", обяви проф. Кантарджиев.

"Бoлните са най-заразни часове преди вдигане на температура, в първите 24 часа. Най-сигурните симптоми за грип са температура, болка в гърлото, тежест в гърдите, суха непродуктивна кашлица. Много важен симптом е дразнене от светлината и особено показателно е, когато на пушача не му се пуши. Мръсният въздух също намалява имунитета на дихателните пътища. Важно е да се мият улиците. Трошеният камък запрашава много силно и затова трябва да се окопават дърветата и да не остава суха площ без засадена трева", каза още той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4920 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.12.12 | 10:39

1
80% 0т жизнено-важните лекарства вече не се плащат СДС-мафията НЗОК. Властта изстисква народа до последно.

Добави коментар

Водещи новини