Пролетна депресия!? Вижте има ли наистина такава или просто тя е ехо на зимата (видео)

  • 07 април 2017 10:54

  • 10869
  • 1
Пролетна депресия!? Вижте има ли наистина такава или просто тя е ехо на зимата (видео)
© Getty Images/Guliver (aрхив)

С настъпването на пролетния сезон много често се заговаря за пролетна умора и депресия. За да получим специализирана информация, потърсихме психотерапевта Красимира Попова. Пред novini.bg тя обясни, че в нейната практика не е наблюдавала състоянието пролетна депресия.

Реално има само есенно-зимна депресия, посочи Попова и поясни: “За тях говорят и американските психиатри, които първи дават дефиниция на сезонните депресии“.
Точно през есенно – зимния период хората изпадат в тревожни състояния. И това е нормално, тъй като тогава намаляват слънчевите часове, организмът се подготвя за студовете. А т. нар. пролетна депресия, е ехото от есенно – зимния сезон.

Попова обясни, че в депресивни състояния изпадат най – често хората в активна възраст и то предимно жените. Напоследък обаче, сподели тя, че все по-млади са засегнати.
Хората, изпаднали в такива състояния, стават апатични, конфликтни, губят апетит, снижават контактите си с роднини, приятели и колеги, влизат в конфликти.

Снимка: Getty Images/Guliver (aрхив)

Ако при подобни обстоятелства не се потърси помощ, състоянието се влошава, дори е възможно да започнат да се появяват самоубийствени мисли.
Попова поясни, че на такива хора освен специалистите, може да им помогне само силната воля.
Тя посъветва в тези моменти човек да не взимат прибързани решения - да не сменят работа, да не изоставят партньор. Апатията и страданието ни може да доведе до много негативни действия, предупреди тя.

През пролетта обаче ние се съживяваме, заключи Красимира Попова.

Повече по темата може да видите във видеото тук:

Последвайте канала на

Галя Георгиева
10869 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
!!!

2017.04.08 | 15:32

1
Екатерина Захариева е в пролетна депресия. Има разбира се пролетна депресия. Най-необуздана е до 10 часа сутрин. Тук шега няма, а и първоаприлска не е.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини