Два хормона са ключът към йо-йо ефекта при диетите

  • 23 август 2016 14:51

  • 3449
  • 0
Два хормона са ключът към йо-йо ефекта при диетите
©

Тъй нареченият йо-йо ефект е кошмар за спазващите диети за отслабване. Двата хормона – лептин и грелин най-вероятно са истинският ключ към трайното отслабване – ограничаваща диета, след която теглото не се възстановява до предишното си ниво.

Именно нивата на тези два хормона в тялото могат да обяснят йо-йо ефекта при доста от диетите, смятат учени.

Повечето диети се концентрират върху броенето на калориите, но определящо за това дали килограмите остават на новото си по-ниско ниво е влиянието на новия начин на хранене върху нивата на лептина – хормонът, който създава усещането за ситост, и грелина – този, който определя кога да се появи чувството за глад, пише dieti.info.

Според изследователите от Университетската болница в Сантяго, Чили, тези два хормона действат по различен начин при жените и мъжете. Нивата на грелина имат по-голямо влияние върху повишаването на теглото при мъжете, а нивата на лептина – при жените. Изследователите са проучили нивата на грелин, лептин и инсулин в кръвта при хора с наднормено тегло, които са спазвали диета с ниска консумация на калории. Получените данни показват, че нивата на инсулина нямат особено влияние върху теглото, но хората, увеличили след диетата теглото си с 10%, след осем седмици имали повишено ниво на лептин в кръвта.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3449 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини