Д-р Кунчев: Маларията е лечима, но трябва да се диагностицира навреме

  • 23 август 2016 12:47

  • 3482
  • 0
Д-р Кунчев: Маларията е лечима, но трябва да се диагностицира навреме
©

Маларията е лечима, но е от ключово значение да се диагностицира навреме, каза за БТА главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той беше помолен за коментар по повод появила се информация за случаи на малария в Гърция.

Д-р Кунчев подчерта, че диагностиката на маларията е лесна и отново предупреди да не се прибягва до самолечение. Симптомите на маларията наподобяват друго заболяване и това води до закъсняване в диагностицирането на истинското заболяване. Симптомите са много характерни - регулярни втрисания, рязко вдигане на температура и рязко спадане. При късна диагностика на малария има риск за живота, поясни експертът. В Гърция има случаи на "вносна" и местно предадена малария, но такива случаи има в цяла Европа. В България годишно има 15-20 случая на болни от малария, като това са българи, завърнали се от чужбина. В Гърция също нямаше местно предаване на малария, но постепенно в южната част и след това по на север при създадени условия, то започна да се случва, коментира д-р Кунчев.

Рискът да се зарази човек с малария в Гърция не е никак голям, защото все пак са отделни случаите, но всички мерки, за които сме говорили досега, са уместни - носене на дрехи с дълги ръкави, замрежване на прозорците на сградите, използване на репеленти, защитни мрежи за легла, избягване на открити пространства вечер. Всички тези мерки трябва да се имат предвид, особено, когато говорим за области на юг от Атина. Важно е да няма условия за местно предаване на болестта, коментира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Засега няма пряка опасност от малария за страната ни, но с промяната на климата, расте и рискът. Проблемът има две страни - единият е по принцип да продължи надзорът над видовете комари и ако се появи вид, който може да носи малария, да се установи къде е и до каква степен представлява проблем. Другият проблем е за евентуално българи, посещаващи страни, в които е разпространена маларията, посочи д-р Кунчев.

И всички мерки да се вземат, не винаги човек може да се опази. Друго, което може да се предприеме е дезинфекция, която сме препоръчали още през пролетта. Общините, особено тези, които имат временни или постоянни водни площи, са много удобно място за развитие на комари. Проблемът е с по-малките общини, които са с ограничени финансови възможности, отбеляза експертът.
Маларийните комари идват, защото температурата глобално се повишава. Това не се отнася само за маларията, а и за Западнонилският енцефалит, който беше непознат и който също се пренася от комари, както и други, които все още са далече от нас - жълта треска и денга. С промяната на климата тези типично тропически болести преместват границите все по на север, поясни д-р Кунчев. По думите му предаването на маларията е възможно само чрез комари.

Имаше доста спекулации по отношение на бежанците у нас, тъй като имаше диагностицирани с малария в центровете в Харманли, Любимец и в София. В центровете има много строг контрол и на много ранен етап се поставя диагнозата. Болните се лекуват и не считам, че рискът е голям. Бежанците, които диагностицирахме с малария, бяха основно от Афганистан, каза главният държавен здравен инспектор.

Последвайте канала на

БТА
3482 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини