Този бодибилдър с изкуствено сърце няма пулс, но не спира да тренира (видео)

  • 08 август 2016 17:13

  • 22220
  • 0
Този бодибилдър с изкуствено сърце няма пулс, но не спира да тренира (видео)
©

Ако искате да знаете точно колко далеч са стигнали медицинските технологии, запознайте се със случая на Андрю Джоунс. Фитнес моделът и културист от Кънектикът живее активен живот, който ще засрами много от нас, въпреки че разчита на изкуствена сърдечна помпа и пейсмейкър, които носи в раницата си 24 часа в денонощието, пише сп. "Обекти".

Андрю Джоунс, известен просто като Ей Джей, живее с белезите от последните си операции и трябва да зарежда животоспасяващото си оборудване всяка нощ, но поддържа невероятно положителна нагласа, докато чака пълната трансплантация на сърце, която ще му позволи да се раздели с раницата завинаги.

„Аз съм най-добре изглеждащото зомби, което ще видите някога“ – казва той, имайки предвид факта, че не можете да откриете пулс никъде по тялото му.

Също като 25-годишния Стан Ларкин, който носеше подобно устройство в продължение на 555 дни, докато чакаше своята сърдечна трансплантация, Андрю разчита на устройството, постоянно свързано към тялото му, да държи всичко под контрол.

Ей Джей използва устройство за подпомагане на функцията на лявата камера (left ventricular assist device – LVAD). То съчетава батерия и компютър, който контролира притока на кръв и поддържа изпомпването на кръвта по естествен начин.

Технически погледнато, това не е изцяло изкуствено сърце като на Стан Ларкин, при който естественият орган беше напълно отстранен. Вместо това устройството помага на съществуващото сърце на Андрю да изпълнява функцията си, която без негова помощ не може.

През 2012 г. той бил диагностициран с кардиомиопатия – сърдечно заболяване, което може да доведе до неравномерен сърдечен ритъм, задух и внезапно спиране на сърдечната дейност. След четири месеца, прекарани в интензивното отделение, той получава LVAD.

Андрю не крие нито устройството, нито белезите си, но това решение не е перманентно, а само временно, докато се открие донор на сърце. Андрю е основал и благотворителна фондация – Hearts at Large – за да повиши информираността за животоспасяващите транспплантации.

Според Обединената мрежа за донорство на органи, близо 120 хиляди души само в САЩ чакат за трансплантация на животоспасяващи органи. Един донор може да спаси до 8 души. 22-ма души умират всеки ден поради невъзможност да се намери подходящ донор навреме.

Устройства като това на Андрю Джоунс и това на Стан Ларкин, наречено Sinkardiya, могат да поддържат пациентите живи, докато чакат за трансплантация, но намирането на ново сърце е все пак крайната цел.

„Това е животът ми засега“ – казва Андрю. „Мога или да спра и да се самосъжалявам, или да продължа да правя нещата, които обичам да правя, по най-добрия начин, по който мога. И не съм спрял.“
 

Novini.bg
22220 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини