Младеж живее 555 дни с изкуствено сърце в раница (видео)

  • 09 юни 2016 18:53

  • 28346
  • 1
Младеж живее 555 дни с изкуствено сърце в раница (видео)
©

Вече 555 дни американецът Стан Ларкин живее с „изкуствено сърце“, което носи в своята раница всеки ден, съобщава сайтът ScienceAlert.

Наскоро 25-годишният младеж претърпява пълна сърдечна трансплантация, след като преживява повече от година само с помощта на апарата. Успехът на процедурата дава надежди, че устройството може да се използва за поддържането на други пациенти със сърдечни проблеми, докато чакат за донор, пише сп. "Мениджър".

През 2014 година Стан става първият пациент в Мичигън, който получава апарата SynCardia, който да замести неговото сърце.

Той и неговият брат Даниел са диагностицирани, още като тинейджъри, с наследствена кардиомиопатия, генетично заболяване, което предразполага към сърдечна недостатъчност.

След дълги години прекарани в очакване ва донор, братята са оперирани и техните сърца са премахнати и заменени с апарата.

„Двамата бяха много зле, когато ги приехме за първи път в спешното отделение“ казва Джонатан Хафт, хирургът от медицинския център към Университета в Мичигън, който извършва операцията.

За разлика от дефибрилаторите, които могат да помогнат при частична сърдечна недостатъчност, SynCardia се използва при пълен отказ на сърдечната дейност.

Доминик получава своя трансплантант само седмица след първата операция, но на Стан се налага да чака повече от година. За да не остава неподвижен в болница, той е снабден със SynCardia Freedom Portable Driver, напълно преносимо изкуствено сърце, което може да се носи в раница.

Преносимият комплект, тежи 6 килограма, като устройството се свързва с кръвоносната система на пациента и с помощта на помпи и сгъстен въздух изпомпва кръвта през неговите артерии.

Стан получава новото си сърце след операция на 9 май 2016 година и вече е напълно възстановен.

Той определя преживяването като „емоционална въртележка“ и се надява, че споделяйки историята си публично, ще повиши осведомеността сред хората, живеещи със сърдечна недостатъчност, които наброяват 5.7 милиона души, само в САЩ.

Последвайте канала на

Novini.bg
28346 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
SOU

2016.06.10 | 21:31

1
MAIMUNA ........

Добави коментар

Водещи новини