България постигна впечатляващи резултати в борбата с ХИВ/СПИН

  • 04 август 2016 14:16

  • 4079
  • 3
България постигна впечатляващи резултати в борбата с ХИВ/СПИН
©

България постигна впечатляващи резултати в борбата с ХИВ/СПИН, каза днес във Варна Сандра Ирбе, портфолио мениджър за страната ни към Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Тя допълни, че ако управляващите искат да задържат нещата по този начин, трябва да осигурят финансиране за реализация на различни програми и след оттеглянето на фонда от държавата през есента.

Вероятно парите за изпълнение на различните проекти ще намалеят, но по-ефективно ползване на средствата, ще помогне да се постигат също толкова добри резултати, каза Ирбе. Нейната позиция беше, че най-добре би било да се интегрират различните превантивни програми, което би довело до икономии. В бъдеще България може да получава средства от Глобалния фонд, само ако проектите се реализират в партньорство с други страни, каза още Ирбе.

Ситуацията в Африка по разпространението на ХИВ/СПИН е овладяна, посочи Ирбе. По думите й увеличение на заразените има в Европа, като най-тежко е положението в Русия и Украйна. Не мисля, че бежанците са заплаха и риск за увеличение на носителите на ХИВ, каза Ирбе. Нейната позиция беше, че всъщност най-рисковите групи са хомосексуалистите, проститутките и наркоманите. Проблемът е, че в Европа политиците ги притеснява да говорят за тези общества и това е риск за увеличение на заразените, каза Ирбе.

Тя каза още, че в страната ни Варна е образцова община по реализиране на програми за превенция на ХИВ/СПИН. Д-р Даниела Николова, специалист в Инфекциозната клиника на университетската болница в града допълни, че от началото на тази година новорегистрираните пациенти са 5. Общият брой на заразените с ХИВ, които са на лечение във Варна, е 120, като най-много от тях са хомосексуални мъже на възраст между 20 и 30 години.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
4079 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.09.12 | 06:39

3
След 45 години ,отново на сцената -ТУБЕРКОЛОЗАТА !А се знае ,това е болестта на бедните !Благодарни сме на дивия капитализъм ,на "декорацията " !Африка е тук и скоро няма да си ходи !

2016.09.12 | 06:39

2
москов ? изследваха ли го ? прилича на болен в последен стадии

2016.08.08 | 16:50

1
Каза днес във Варна. Стоп! Достатъчно! :)

Добави коментар

Водещи новини