-
26 юли 2016 09:33
- 13028
- 3
Вече много се е изговорило за различните храни и добавките към тях, наричани за по-кратко Е-та. Знае се, че някои от тях са абсолютно безвредни, а други - точно обратното. И е факт, че, ако слушаме различните мнения на различните специалисти, ще се окаже, че няма с какво да се храним, стига да нямаме възможност да си го набавяме сами като домашен продукт, пише gotvach.bg.
Все пак е добре винаги да сме информирани относно Е-тата, защото те на практика съществуват в почти всички храни. По този повод сме решили да ви запознаем с мнението на доц. д-р Георги Милошев, който е завършил биологическия факултет на Софийския университет Св. Климент Охридски с магистратура по специалност Генетика. По настоящем работи в Института по Молекулярна биология на БАН-София и има вече на 50 научни публикации. Т.е. казано накратко - неговото мнение по различни въпроси би трябвало да ви заинтригува.
Доц. Георги Милошев твърди, че при отнело около 3 години проучване, е стигнал до извода, че в храните, предлагани на българския пазар, съществуват 6 хранителни добавки, които могат да са опасни. Тук е моментът да се спомене, че БАН се разграничава от възгледите на своя учен, аргументирайки се, че това са Е-та, които са приети от Европейския съюз като безобидни.
Но да се върнем на темата. Доц. Георги Милошев смята, че 3 от считаните от него вредни добавки са бои, а именно - зелена, червена и синя боя. А те се използват главно в сладкарството под формата на глазури за торти или при направата на различни бонбони.
Според учения тези опасни добавки променят нашето ДНК и е възможно да доведат и до рак. Научно доказано е, че веществата функционират на клетъчно ниво и рефлектират най-лесно върху подрастващите организми, а увредената генетична информация се предава и на следващите поколения.
Казано по-просто - давайки на децата си цветни бонбони или торти с глазура, оцветена в червено, зелено или синьо, Вие бихте увеличили риска те да се разболеят от рак, а децата, от своя страна, биха предали този риск на своите деца.
Най-добре е разбира се мнението на доц. Георги Милошев да не е меродавно, но само при мисълта за последствията от тези вещества със сигурност би било по-добре да ограничите приема на тези храни от децата Ви.
А ако се наложи да приготвяте сами торта, винаги можете да използвате естествени оцветители като например сладко от боровинки за получаването на червена боя.
Последвайте канала на
Свързани новини
Алкохолът причинява седем вида рак, откриха учени
22 юли 201614:11
Носете ризи с дълъг ръкав и дълги панталони, когато комарите са най-активни
21 юли 201613:17
Затлъстяването може да се предаде на няколко поколения
19 юли 201613:27
Специалисти: Избягвайте слънчевите лъчи от 11 до 16 часа, предизвикат рак на кожата
19 юли 201611:41
Сестрата на Слави Трифонов: Дългия плаче като дете
18 юли 201615:16
70% от фирмите са с пиратски софтуер
13 юли 201614:54
Мъж почина, след като прекалил с лакрицови бонбони
25 септември 202013:47
Безплатни прегледи за рак на гърдата в Пловдив
30 септември 201615:59
Над 200 000 хектара гори стават защитени
09 август 201619:21
Коментари 3
Добави2016.07.27 | 09:21
2016.07.26 | 22:53
Добави коментар
Водещи новини
Fitch потвърди рейтинга на България ‘BBB’ с положителна перспектива
27 април 202409:08
Искрен Арабаджиев (ПП-ДБ): Смятаме, че Борисов е зависим от Пеевски
27 април 202410:15
Настимир Ананиев: Росен Желязков наруши много правила
27 април 202410:03
Колко ще ни струва Великден тази година?
27 април 202409:35
Екатерина Захариева: ПП-ДБ късат всяка възможност за разговори след изборите
27 април 202410:54
Какви са цените на цветята по празниците?
27 април 202406:46
Доктор: Голям процент от болните с поленова алергия имат кръстосана алергия
27 април 202408:06
Откриха боеприпас в София
27 април 202410:43
Защо най-често посягаме към чашката?
27 април 202408:55
2016.07.30 | 01:32