Ортопед от Чикаго обясни колко са вредни чехлите крокс

  • 07 юни 2016 14:37

  • 48635
  • 5
Ортопед от Чикаго обясни колко са вредни чехлите крокс
© GettyImages

Чехлите крокс са много популярни, но според ортопеди не трябва да се носят продължително, защото са вредни за стъпалата, съобщи в. "Сънди експрес".

"Тези обувки не хващат стабилно петата. Когато петата е нестабилна, пръстите се натоварват повече и това може да доведе до тендинит, деформации, проблеми с ноктите, мазоли", обясни чикагският специалист д-р Меган Лейхи. Същите проблеми предизвикват още джапанките и обувките без пета.

Според д-р Алекс Кор, който е президент на Американската академия по спортна ортопедия, най-важната част от една обувка е тази, която свързва петата с пръстите. Ако обувката там се огъва, може да предизвика болки в стъпалата. Чехлите крокс са известни с гъвкавите си подметки.

"Единствените пациенти, за които чехлите може да са уместни, са тези с много висок свод, или с много подути крака и глезени", каза д-р Кор. Той обаче не препоръчва в никакъв случай тези чехли да се носят 8-10 часа дневно.

"Кроксите са подходящи да отидеш с тях до плажа или басейна, но не и за дълга разходка", добави д-р Лейхи. "Освен това децата се спъват и падат повече, когато са с такива обувки", каза още специалистът.

Последвайте канала на

Novini.bg
48635 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
шиши

2016.06.12 | 07:29

4
Аре, аре, глупости. Едно време като носихме джапанки ''Бумеранг'' по ортопедични ли бяха. Като дете само с такива джапанки сам играл и нито са ми криви краката и прастите, нито сам дюстабан.

2016.06.12 | 09:23

5
При теб щетата е другаде -- неграмотен си !
джена

2016.06.12 | 07:28

3
Абсолютно не вярно,нося такива чехли на работното си място и мога да кажа че са удобни и не се изморяват изобщо краката...две години вече по 5,6,7 часа дневно постоянно в движение
Летибертоп

2016.06.12 | 07:28

2
Тоя глупак от Чикаго е платен от конкурентите на фирмата-производител, която прави "Крокс". На никакви т.нар. "експерти" не бива да се обръща внимание. При днешната система няма независими експерти, всички разчитат на грантове, и кой за каквото си плати... Човек трябва сам да преценява дали са му удобни даден тип обувки. Аз съм цяло лято с такива "Крокс" (ама да не са менте, а оргигинални).

2016.06.08 | 19:48

1
На днешно време не се гледа здравословно или не а се цепи парата на две!

Добави коментар

Водещи новини