Детето, което не може да се усмихне

  • 01 април 2016 16:59

  • 6051
  • 1
Детето, което не може да се усмихне
©

Казват, че усмивката е най-ценното човешко излъчване и че е способна да лекува всичко. Ако по-често сте намусени, спрете веднага, защото има хора, които дори не могат да се усмихнат. Синдрома на Мобиус е състояние, при което хората не могат да изразяват каквато и да е емоция заради лицева парализа.

Историята на малкия Престън Таси от американския щат Айова е една от двете хиляди на цялата планета. Той не само не може да се усмихва, а изобщо да мърда устата си, както и очите си още при раждането, пише в. "Всеки ден".

Това означава, че дребният 3-годишен клетник дори не знае какво е да мига, което му причинява ужасен дискомфорт и непрекъснато капване на специални разтвори, за да не изсъхват ретините му.

Досега медиците са успели само да експериментират с различни химически съставки, но до лек на странния синдром така и не са стигнали. При Престън всичко започва още с раждането му, когато докторите забелязват, че може да движи единствено едното пръстче на дясната си ръка, както и че очите му стоят широко отворени, дори тогава, когато плаче с пълно гърло. Нищо от ултразвуковите прегледи не е показвало каквато и да деформация при малкия, което хвърля лекарите в ужас какво може да му е. След дни изследвания доказват необичайното състояние и предлагат на шокираните родители операция, при която местят нерв от крака му по специфичен начин директно в мозъка му.

За съжаление интервенцията струва непосилно голяма сума, а и освен това не дава 100% гаранция за това, че Престън все пак ще успее да се усмихне. В крайна сметка смелото момченце успява да възстанови част от двигателните си способности, които връстниците му придобиват с нормалното си развитие. „Никой няма право да го съди за това, че не може да се усмихне. В крайна сметка е важното, че го прави отвътре, когато е щастлив и доволен", разказва майката на момченцето.

За щастие то е един от малкото късметлии, при които Мьобиус не е засегнал и ушите му. Повечето болни не чуват добре, за разлика от Престън, който след хиляди упражнения при специалист успява дори да запее.

Последвайте канала на

Novini.bg
6051 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.10.28 | 13:06

1
Всичко е в божиите ръце. Здрав дух, здраво тяло.

Добави коментар

Водещи новини