Експерти: България е на 5-то място по детско затлъстяване (видео)

България е на 5-то място по детско затлъстяване. Това заяви доц.д-р Светослав Ханджиев от Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания „Акад. Ташо Ташев”, предаде репортер на Novini.bg.

В дискусията взе участие и д-р Илко Семерджиев, който е бивш здравен министър и доц. Николай Ризов -водещ специалист по храните.

Специалистите обясниха, че превенцията на детското затлъстяване е най-ефективна в ранна детска възраст. Изследвания показват, че българските деца прекарват седмично пред екрана близо 24 часа. Липсата на достатъчно двигателна активност е една от причините за появата на затлъстяване. Много важна в този случай е профилактиката при децата, тъй като затлъстяването води до други заболявания като диабет и сърдечносъдови болести. Експертите смятат, че въвеждането на данък „вредни храни” няма да реши проблема с правилното хранене, а напротив – ще го задълбочи.

„От МЗ не обосноваха добре защо предлагат този данък, но от всичко, което чухме – данъкът има повече фискални цели и ще обслужва повече бюджета, отколкото здравни ползи и цели”, каза Илко Семерджиев. По думите му освен това този данък ще има недобър ефект върху икономиката, индустрията ще загуби работни места и съседни страни, които са отказали въвеждането му, ще се възползват от трафика на храни.

България не се нуждае от данъци, а целенасочена политика по здравословен начин на живот. Децата от ранна детска възраст трябва да бъдат научени да се хранят правилно, да спортуват, за да не се стигне до затлъстяване, категорични са специалистите.

Коментари

  1. 2016.02.26 | 20:15
    Много сте прави ама обяснете го на онова тъпо парче москов
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Коя ваксина срещу COVID-19 бихте си поставили?

Коя ваксина срещу COVID-19 бихте си поставили?

Избрано от Интернет