Имунните системи на живеещи заедно хора започват да си приличат

  • 19 февруари 2016 16:37

  • 3025
  • 0
Имунните системи на живеещи заедно хора започват да си приличат
© Интернет

Когато живеем с някого, започваме да споделяме едни и същи режим на сън и хранителни навици. Оказва се, че и имунните ни системи заприличват една на друга, пише New Scientist, цитиран от "Фокус".

Имунната система на всеки човек е уникална според броя и вида на имунните клетки и състоянията им на активност. Тези разлики обясняват защо един и същи грипен вирус може да разболее някого за един следобед, а друг да повали в продължение на дни.

Адриан Листон от Института VIB в Гент, Белгия, и колегите му са изследвали кръвни проби от 670 здрави доброволци на възраст между 2 и 86 години. Екипът е определил броя на имунните клетки при 54 различни състояния на активност за всеки участник. Учените са анализирали допълнителни проби от една четвърт от доброволците за период от шест месеца.

Изследователите са установили, че имунните профили са забележително стабилни и след активизиране се връщат към основното си състояние. Наред с това Листон е забелязал интересна зависимост - имунните системи на живеещи заедно хора са удивително подобни една на друга.

Хората, живеещи заедно обикновено възприемат сходни начин на живот и диета. Партньорът на въздържател, например, е склонен да консумира по-малко алкохол. Вероятно в известна степен споделената околна среда също е причина за уеднаквяването на имунните системи, посочва Листон.

Трудно е да се каже, дали имунната конвергенция има положителен ефект върху здравето. Някои промени биха могли да ни направят по-податливи към вируси, но други биха могли да засилят защитата ни.

Последвайте канала на

Novini.bg
3025 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини