Домошарката взима жертви всеки ден

  • 02 февруари 2016 11:58

  • 3866
  • 3
Домошарката взима жертви всеки ден
© Булфото(архив)

В месеца, в който честваме Трифон Зарезан два пъти – по стар и по нов стил, хубаво е отново да обърнем внимание на това, което ще сложим на масата, за да се почерпим за празника. Няма статистически данни колко вино и ракия се изпиват навръх 1 и 14 февруари, но познаваме ли се добре като нация и традиции, не е трудно да се предположи, че са много.

За да сте сигурни, че закупувате продукт, който не е опасен за вашето здраве и за това на близките ви, не се доверявайте напълно на наливните ракии и вина по пазарите. На Женския пазар в София, напр., можете да откриете пъстра палитра от „домашни” почерпки в бидони и пластмасови шишета, а на картончето, точно до цената й, пише „домашна”. Литърът струва около 4 - 5 лв., което прави течността много атрактивна, а количествата на закупуване – големи.

„Домашна ракия е само произведената у дома”, разяснява Радослав Радев, председател на Лозаро-винарската камара. „Няма домашна ракия, която се продава”, допълва още той. Около 50 млн. литра ракия се произвеждат годишно извън лицензираните производители по данни на организацията на лозарите и винарите, чиято цел е да отстоява авторитета на българското вино и ракия и да пази вековната традиция. В тези количества, за съжаление, попадат и ментета, които са направени от технически спирт, оцветители и ароматизатори, и които се явяват като чиста отрова за организма.

Скептицизмът на българина ще го накара да заяви гордо, че той многократно е пил домашна ракия, но не е умрял от нея. Счита се обаче, че 500 човека годишно загиват от алкохолно отравяне. Това прави по минимум един човек на ден. Толкова са и жертвите на автомобилни катастрофи за година.

Все по-чести стават случаите на загинали, ослепени или сериозно отровени хора, консумирали от „домошарката“, която купуват от нелегални производители на пазара. Дори 30 гр. метилов алкохол могат да убият човек! Токсиколозите алармират, че в последните години през есента и зимата е бум на отровени с опасни нелегални ракии, закупени като наливни в туби или пластмасови бутилки. Този алкохол залива пазарите, крайпътните капанчета, дори ол инклузив екскурзиите, защото е в пъти по-евтин. За съжаление много хора твърде късно разбират, че за човешкия живот няма цена, казват експертите. Именно затова те апелират – купувайте евтин алкохол, но с бандерол, дори най-евтиният е в пъти по-качествен от ракията, която ви лъжат, че има качествата на домашна. Защото колкото и опитен да е един ракиджия, той няма нужната техническа подготовка, чрез която да ви гарантира безопасност. Производствената техника, за направа на наистина пречистена и безвредна ракия е много скъпа, както и качествената суровина, и никой казанджия неможе да си ги позволи, признават от сектора.

Причините за смъртоносното действие на пърцуцата са няколко – от ужасяващото състояние на суровината, до липсата на поддръжка на казаните, където изобщо има казани. Най-често тази нелегална наливна ракия се произвежда в самоделни казани, често направени дори от стари ръждясали бойлери и перални. Поддръжката им включва спойка със силно токсични метали, лепила, хигиенни материали. Освен това, те нямат дори част от нужната система за отделяне на метиловия спирт от ферментационните алкохоли, които в комбинация имат тежко невротоксично действие. Често в леки форми те водят до главоболие дори при малка консумация, с времето обаче увреждат непоправимо зрението и засягат необратимо нервната система. Има обаче смеси, които могат да доведат до моментална смърт, каквито случаи има все по-често при подрастващи, казват токсиколозите.

Последвайте канала на

Novini.bg
3866 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
666

2016.03.14 | 13:22

3
ЛОБИСТИ!

2016.03.14 | 13:22

2
Умират хора,които пият дизайнерска ракия,забъркана в гаражни лаборатории.Пийте домашна ракия и вино за,които сте на 100% сигурни,че са истински или сте си ги правили вие,па чекайте да умре коня от зоб.
БАЙ ШИЛЕ

2016.03.14 | 13:22

1
На тоя Радослав Радев мога ли да му го набия у кухата лейка !!! Аз продавам истинска домашна ракия и съм готов всеки един момент да изследват произведената от мен домашна ракия и неговата произведена и оцветена химия !!!

Добави коментар

Водещи новини