Безплатни прегледи за онкологични заболявания за над 100 жители на област Разград

  • 24 ноември 2015 17:25

  • 1646
  • 0
Безплатни прегледи за онкологични заболявания за над 100 жители на област Разград
© Gettyimages/Gulliver

Над 100 жители на област Разград ще могат да да се прегледат безплатно за онкологични заболявания. Скринингът е по пилотния модел от проект "Спри и се прегледай", който приключи през 2014 г., съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Близо 40 души са получили покани за изследване на рак дебелото и право черво, изследване на рак на млечната жлеза могат да си направят 40 жени, а други 36 жени ще имат възможността да се възползват от изследванията за рак на маточната шийка.

Прегледите ще се проведат от 30 ноември до 10 декември, а в случай, че лицата не успеят да се прегледат за този период, ще получат втора покана.

Здравните заведения в областта, които ще извършват скрининга са три, уточняват от инспекцията. Медицински център "Здраве" в Разград има сключен договор за прегледи и изследвания за рак на маточната шийка.

В медицински център "Д-р Велкови", се правят изследвания за рак на маточната шийка и рак на дебелото черво и ректума, а Многопрофилната болница за активно лечение в Кубрат извършва изследвания за рак на маточната шийка и на млечната жлеза.

Прегледите се правят след предварително записан час и задължително представяне на поканата, която съдържа специален идентификационен код, отбелязват от Регионалната здравна инспекция.

В рамките на проекта за ранна диагностика на три вида онкологични заболявания "Спри и се прегледай" през 2013 г. и 2014 г. , прегледи са преминали общо 520 жители на Разградска област.

Последвайте канала на

1646 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини