НЗОК поема нов вид лечение на хепатит С

  • 24 ноември 2015 13:25

  • 2684
  • 1
НЗОК поема нов вид лечение на хепатит С
©

НЗОК поема нов вид лечение на хепатит С – без употреба на интерферон. Това ще се случи от следващата година, съобщиха от Национална пациентска организация.

Медикаментите, с които заболяването се лекува в 95-98 на сто от случаите, вече са включени в Позитивния лекарствен списък, посочиха от организацията. Предстои Здравната каса, заедно със специалисти по гастроентерология, да създаде конкретни критерии за отпускане на лечението.

"Надяваме се най-широк кръг от тях да получат достъп до него", коментира председателят на организацията Станимир Хасърджиев пред Дарик.

Освен това от Националната пациентска организация обявиха, че организират безплатни изследвания за ХИВ и хепатити, които са в рамките Европейската седмица за изследване за тези заболявания. Скринингът ще бъде днес и на 26 ноември. До 16:00 ч. днес на площад "Александър I Батенберг" и на 26 ноември от 10:00 ч. до 16:00 ч. в парк "Заимов" всеки желаещ ще може да се изследва за носителство на вирусите на ХИВ, хепатит B и хепатит C. При необходимост ще получи и консултация за заболяванията на място. Изследванията ще се извършват в мобилна лаборатория, като за целта се взема капка кръв от пръста. Резултатите ще бъдат готови в рамките на 15 минути.

В България около 110 000 души са носители на вируса, но поради безсимптомното протичане на заболяването голямата част от тях не знаят, че са заразени. Близо 9 млн. граждани на Европа са инфектирани с хроничен хепатит С, който е основен причинител на чернодробен рак и цироза, посочват от пациентската организация.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2684 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
христо янков

2016.07.01 | 10:36

1
защо не се заяви че лъжете за новото лечение на хепотит С не се прилага за обигновините заразени от преливане на заразена кръв .Аз сам един от тях от 26г. съм заложник на лишения и всички описани страдания и сега ме лъжат че ще ме вклучат в списъка въпреки направените всички изследвания в Иван Рилски до кога да чакам да бъда здрав една четвърт от живота мина в мъки и лишения Помогнете ми лекари!

Добави коментар

Водещи новини