Доц. Иван Костов: Ракът на гърдата е лечим, когато е открит навреме

  • 05 ноември 2015 19:21

  • 1800
  • 0
Доц. Иван Костов: Ракът на гърдата е лечим, когато е открит навреме
© Булфото

Онколозите препоръчват промяна в начина на живот и храненето на пациентките с висок риск от заболяването рак на гърдата. Това включва избягване на употребата на алкохол и наднорменото тегло. Най-важно е обаче жените след 20 години сами да могат да проверяват гърдите си. Новооткритите случаи на онкологични заболявания сред българите за една година са 36 хиляди, посочи доц. Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") -, директор на Първа АГ-болница "Св. София", предаде БНР.

Той каза това по време на кръгла маса за профилактика и лечение на рака на млечната жлеза. Форумът е под патронажа на парламентарната комисия по здравеопазване.

Най-честото злокачествено заболяване сред жените е ракът на млечната жлеза - 26.4 на сто, посочи доц. Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") -. Увеличението на новооткритите случаи се дължи на ранната диагностика. Ракът на млечната жлеза е лечим, когато е открит навреме, допълни доц. Костов.

Той отбеляза, че в България са подобрени диагностиката, лечението и профилактиката на рака на гърдата. "При фамилно обременени жени първият клиничен преглед за карцином на гърдата трябва да се извърши на 30-годишна възраст, подчерта доц. Георги Байчев, лекар от Военномедицинската академия.

По думите му всяка втора година трябва да се извършва мамографски преглед сред жените между 40 и 50-годишна възраст, и всяка година - за жените на възраст 50-60 години.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1800 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини