Д-р Кантарджиев: Грипните вируси тази зима няма да ни изненадат

  • 22 октомври 2015 19:20

  • 2334
  • 0
Д-р Кантарджиев: Грипните вируси тази зима няма да ни изненадат
©

"Грипните вируси, които очакваме тази зима, няма да ни изненадат. Щамовете, които ще циркулират по територията на нашата страна, са ни добре познати от последните години. В България все още няма изолиран нито един грипен вирус. Независимо, че обикновено грипът идва през месец януари, мерките срещу него трябва да започнат още отсега", коментира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред Дарик.

По думите му заболяванията, които се наблюдават в последните дни са вследствие на застудяването, но всъщност не са грип. „Това са други вирусни инфекции, които са характерни за есента и началото на зимата, които предизвикват заболявания на горните дихателни пътища - гърлобол, суха кашлица, запушен нос. Грипът обикновено дава усложнения, и то тежки усложнения, главно бактериални пневмонии”, обяснява проф. Кантарджиев.

„Не ни очаква нещо, от което трябва да се плашим. Трябва да правим няколко неща. Който е склонен да се ваксинира за грип, сега е моментът. Който не смята да се ваксинира, да ползва тоалетни кърпички, които са антимикробни и да се пази от грип”, категоричен е той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2334 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини