Спасиха едногодишно дете с уникална манипулация

  • 18 септември 2015 14:38

  • 3297
  • 2
Спасиха едногодишно дете с уникална манипулация
©

Лекари от Многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Братан Шукеров" в Смолян спасиха момиченце на 1 година и три месеца с уникална манипулация. Бебето е пето дете на 25-годишна ромка от Смолян. На детето е извършено кръвопреливане чрез вливане на еритроцитна кръвна маса и на разтвори през костта, предаде БНР.

Момиченцето било прието в критично терминално състояние в хиповолемичен шок със стойност на хемоглобина 27, несъвместим с живота, без пулс и дишане, каза началникът на Отделението по анестезия и интензивно лечение д-р Ангел Каръшев: "Състоянието се влошаваше от обезводняване и 4-та степен на недохранване.Това дете тежеше около 5 килограма, а би трябвало да тежи 12 килограма".

Лекарският екип от педиатричното и интензивното отделения започват борба за живота му. Решават да използват този метод, след като било невъзможно да се осигури друг достъп за кръвопреливане, допълни д-р Ангел Каръшев: "Самото състояние не даваше възможност да се хванат други венозни съдове. Единственото възможно нещо, вливането на инфузионното лечение да бъде през костния мозък".

След продължилата повече от 4 часа интервенция, момиченцето е спасено и по-късно транспортирано за продължаващо лечение в детската клиника в Пловдив.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3297 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Данъкоплатец

2015.09.23 | 23:43

1
Родителите на цигането с непрекъснати здравноосигурителни права ли са, или аз отново платих сметката ?

2015.09.23 | 23:43

2
Плати я. И не само тази.

Добави коментар

Водещи новини