Мастилото на касовите бележки може да предизвика рак

  • 19 август 2015 21:37

  • 3299
  • 2
Мастилото на касовите бележки може да предизвика рак
© Getty Images

Мастилото, използвано за отпечатването на касовите бележки, разписките от банкоматите и различните документи може да доведе до рак. То е токсично и и увеличава риска от развитие на тежки заболявания като диабет и затлъстяване, твърдят родни учени, цитирани от блиц.

Причината е наличието на химикала бисфенол-А, който може да наруши функционирането на хормоните. Веществото вече бе забранено в бебешките шишета в Европа.

Химикалът навлиза в тялото през кожата и се разпространява чрез кръвообращението до всички органи. Той се абсорбирало по-бързо, когато се съчетава с други вещества, сред които слънцезащитен крем, лосион за тяло или сапун.

Хората могат да погълнат това вредно вещество и ако си избършат устата, след като са държали касова бележка, предупреждават още лекарите. Най-опасни са ресторантите и магазините, тъй като човек рядко си мие ръцете, след като е платил сметката.

Бисфенол-А се открива и в повечето пластмасови опаковки за храна, консервите, алуминиевите съдове и детски играчки. Той преминава в храната, особено ако повърхността на покритието е повредена или одраскана, както и при многократна употреба на пластмасови бутилки.

Медици от Националната онкоболница в столицата допълват, че по-киселите храни - като доматените пюрета, туршиите и рибата, влизат в съединение с лаковото покритие от вътрешната страна на консервата и поемат от химикала. Оттам той лесно навлиза в човешката кръвоносна система. По действието си върху организма бисфенол-А имитира ефекта от женския хормон естроген. Това донякъде пък обяснява нарастващия брой на стерилни двойки, както и необяснимото повишаване на процента на хора с "нетрадиционна" сексуалност през последните десетилетия.

Последвайте канала на

Novini.bg
3299 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
:)

2015.08.20 | 03:58

2
Дойдохме си на думата. Знаех си, че има причина да не взимам касовите бележки. Инстинктът е велико нещо.
:)

2015.08.20 | 02:04

1
Също така е чудесно, че става ясно, че педалите са мозъчно и генетично уврадени индивиди.

Добави коментар

Водещи новини