Учени откриха най-малките бактерии в света (снимки)

  • 06 март 2015 11:40

  • 1770
  • 0
Учени откриха най-малките бактерии в света (снимки)
©

Учени от Калифорнийския университет в Бъркли показаха първите микроскопски снимки на най-малките бактерии в света. Те са открити в подпочвени води в Колорадо, съобщи сп. "Сианс е авнир", цитирано от БТА.

Бактериите са толкова малки, че според някои теории не биха могли да съществуват. Те са с обем 0,009 кубични микрона (1 микрон е една милионна част от метъра). 150 000 подобни бактерии могат да се задържат на върха на косъм.

Според изследователите тези бактерии съдържат достатъчно генетичен материал, за да оцелеят - вероятно спирали на ДНК, съвсем малък брой рибозоми. Отличават се със слаб метаболизъм и затова вероятно разчитат на други бактерии, които да осигурят част от жизнените им функции. Притежават дълги и тънки израстъци, които им позволяват да осъществят контакт със свои посестрими, за да обменят различни жизненоважни ресурси, като например генетичен материал.

В сравнение с други бактерии геномът им е съвсем малък. Той включва около 1000 двойки нуклеотидни бази, при няколко хиляди, и дори няколко милиона двойки нуклеотидни бази в геномите на най-често срещаните бактерии.

Изследователите уточняват, че на микроскопските снимки някои клетки са в процес на делене, а това доказва, че бактериите са в добро здраве.

Въз основа на генетичен анализ учените констатирали, че новооткритите бактерии принадлежат към три семейства. "Не знаем почти нищо за тези семейства бактерии - отбеляза Джил Банфийлд от университета в Бъркли. Не сме опознали функциите на половината от гените им."

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1770 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини