В Плевен и региона обявиха грипна епидемия

  • 23 януари 2015 16:02

  • 1590
  • 0
В Плевен и региона обявиха грипна епидемия
©

В Плевен и региона е обявена грипна епидемия. Това съобщи епидемиологът д-р Бонеслав Бонев от Регионалната здравна инспекция.

От понеделник до края на седмицата се спират учебните занятия. В детските заведения се засилва "филтърът", за да не се приемат  заболели деца. В болниците се спират плановите операции и свижданията, прекратяват се женските и детски консултации. Средната заболяемост от грип и остри респираторни заболявания /ОРЗ/ в момента е 269.69 на 10 хиляди. Прогнозата е, че в следващите дни ще бъде достигната епидемичната стойност /309 на 10 хиляди/, затова Областната оперативна група е решила да обяви грипната епидемия. В момента най-висока е заболяемостта във възрастовата група от новородените до 4-годишните - 1562.5 на 10 хиляди, следвана от 5-14-годишните - 719 на 10 хиляди, и 15-29-годишните - 408.95 на 10 хиляди.

Ситуацията на грипна епидемия започва от 26 януари и ще продължи до падане на заболяемостта под епидемичната, уточни д-р Бонев. Здравните власти настояват болните да се обслужват по домовете. От досега взетите 6 проби от заболели не е изолиран грипен вирус, но са многообразни острите респираторни заболявания. Нови три проби тепърва ще се изследват в София. Заболелите първо се оплакват от висока температура и болки в гърлото, има и усложнения, поясни медикът, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1590 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини