България пред епидемично състояние

  • 21 януари 2015 14:46

  • 2210
  • 0
България пред епидемично състояние
© Булфото (архив)

Страната е пред епидемично състояние. След Бургас данните сочат, че Варна и Плевен са следващите градове, в които ще бъде обявена грипна епидемия.

Това съобщи проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология, цитирана от БНР. По думите й седем области са в предепидемична обстановка.

"Наблюдаваме една типична грипна епидемия, с каквато се сблъскваме всяка година. Кризисната картина на грипа не се определя от наименованието на щама. Имената звучат екзотично, те за нас са важни, от изследователска гледна точка. Още е рано да се каже кой щам ще доминира. Към момента са изолирани грипни вируси, които са включени в противогрипната ваксина. От една страна, дали човек трябва да търси лекар, зависи от общото състояние на пациента. От друга страна, трябва рано да се търси помощ при малките деца, възрастните хора и хронично болните", коментира Кожухарова.

Регионалните здравни инспекции следят ежедневно заболеваемоста, а за да се обяви грипна епидемия средно за страната, трябва да са отчетени над 145 души на 10 хиляди души, а много висока стойност на заболеваемоста се приема при 219 на 10 хиляди души средно за страната, уточни тя.

"Във Варна за тези два дни са вече 105 на 10 хиляди заболяваемост, при положение че за цялата минала седмица са били само 112. Варна очаквам, евентуално и Плевен. Имаме основание да очакваме, че постепенно ще бъдат обхванати всички райони на страната.
Грипната епидемия и острите респираторни заболявания се разпространяват бързо. За предходните два дни се отчита 69 вида заболявания на 10 хиляди души", уточни професорът.

Последвайте канала на

2210 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини