Тлъстините предпазват от инфекции

  • 12 януари 2015 16:19

  • 2398
  • 0
Тлъстините предпазват от инфекции
© Getty Images/Guliver

Американски учени доказаха, че тлъстините са полезни за хората. Мастните клетки са първата ни защита от патогени, съобщи БТА, цитирайки публикацията в "Ню сайънтист".

Освен физическите бариери като кожата, главната ни защита срещу бактериите и вирусите е имунната система. Това е сложна мрежа от клетки с различни участници, като антителата, които разпознават нашествениците и ги унищожават. За натрупването на антитела обаче понякога са необходими дни. Сега се оказа, че мастните клетки също имат защитна роля, като реагират много по-бързо от други фактори на имунната система.

Екипът, ръководен от Ричард Гало от университета на Калифорния, инжектира подкожно мишки с бактерията Златист стафилокок. Само за часове подкожните им мастни клетки започнали да освобождават химикала кателицидин. Той разрушава мембраните на бактериалните клетки. Тестът показал, че по-слабите мишки развиват много по-тежки инфекции.

Повечето тлъстини обаче не се равняват на повече защита от инфекция. Оказва се, че при хората, които страдат от затлъстяване, има по-висок риск от инфекция на меките тъкани. Според Джей Колс причината е, че хората с наднормено тегло са по-застрашени от развитие на диабет от тип 2 – състояние, при което мастните клетки са резистентни към инсулин.

"Малко тлъстини са полезни, но не и много", категорични са учените.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2398 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини