Бум на скарлатина и варицела в страната

  • 17 октомври 2014 11:09

  • 2526
  • 3
Бум на скарлатина и варицела в страната
©

Скарлатина и варицела върлуват из страната и поразяват най-вече децата в яслите и детските градини. Не са пощадени и възрастните, алармират лекарите. За седмица скарлатината вече е повалила над хиляда души, като за сравнение през същия период на миналата година заболелите са били наполовина.

Специалистите обясняват, че двете болести са много различни - варицелата се причинява от вирус, а скарлатината - от бактерии. За активирането на шарките допринасяло и рязката смяна на времето - ту топло, ту студено. Най-уязвимата група са децата, които се събират на едно място в забавачките и заради това заболелите са най-много от тази група, пише в. "Всеки ден".

Скарлатината в най-голям процент от случаите протича като стрептококова ангина. Първите симптоми са силни болки в гърлото и много висока температура. По-късно се развива и обрив от ситни червени петънца по цялото тяло, а езикът на болния става розово-червен. Кожата се обелва, след като обривът затихне. Прекаралите скарлатина за съжаление не могат да си изградят имунитет срещу бъдещо разболяване. Няма и ваксина.

Срещу другата шарка - варицелата, на нашия пазар също няма ваксина. Епидемията от нея щяла да приключи до пролетта. Хубавото при този вид шарка е, че ако човек я е прекарал веднъж, повече не може да се разболее от нея, тъй като се изграждат антитела. При нея се появяват малки мехурчета по цялото тяло, които по-късно образуват корички. Варицелата или лещенката както е народното й име, протича с висока температура, общо неразположение, а мехурчетата не бива да се чешат.

Някои лекари са убедени, че причината на скарлатиновия бум е отричането на антибиотиците от все повече хора. Според тях бумът на скарлатина се дължи именно на това отричане на антибиотичните медикаменти и по-конкретно на пеницилина. Главният причинител на скарлатината е стрептококов пиогенес, който причинява също и много тежки инвалидизиращи заболявания.

Бума на опасната болест тази година е причинен от отказа на лекарите да изписват антибиотици на деца, а дори и да изпишат им предписват приема на всеки 10-12 часа за улеснение на майките. Това, обаче, няма ефект, защото действието на пеницилинови и цефалоспоринови антибиотици, които са най-сигурното средство в борбата със скарлатината, изтича още след третия-четвъртия час. За това и антибиотика трябва да се пие по на често.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2526 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.03.11 | 09:31

3
No hay vacunas! Bulgaria mata su niños!

2015.03.11 | 09:31

2
Ах Скарлатина, ах варицела- та това е рай за фармацевтите: Сега ще могат още повече да се възползват от болестите на хората та да им пробутват "вълшебните им най- нови панацеи" безбожно скъпи и да си напълнат мазните гуши.

2015.03.11 | 09:31

1
ВАКСИНИТЕ ДА СЕ ЗАПЛАЩАТ

Добави коментар

Водещи новини