Епидемия от шарка във Варна

  • 30 март 2015 11:18

  • 3244
  • 0
Епидемия от шарка във Варна
©

Бум на скарлатина отчетоха лекарите във Варна. Само за последната седмица 182 души са заболели от сърбящата инфекция, което според медиците се определя като пред епидемия, пише "Телеграф".

От началото на годината в страната се съобщава за 1507 случая, а за първите три месеца от 2014 г. те са били почти двойно по-малко.

Продължават да се увеличават и пациентите с варицела, която оставя на легло най-много пациенти във Варна. От начало на 2015 г. общо в страната те са близо 8000, като за сравнение миналата година са били едва 6000.

За разлика от скарлатината, при която не се развива имунитет и няма ваксини, при варицелата може да се въведе имунизация. Лекарите у нас са категорични, че детският имунизационен календар е свръхнатоварен и затова не се планира въвеждането на инжекция и срещу варицела.

Родители от Варна обаче настояват, че при такива стойности на заболелите в последно време, трябва да се помисли за изключение във ваксинирането и планират да организаират кръгла маса с инструкции за това.

Мая Йорданова
3244 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини