Епидемиолози пишат правила за джипита и болници как да работят с ебола

  • 14 октомври 2014 14:24

  • 1662
  • 0
Епидемиолози пишат правила за джипита и болници как да работят с ебола
©

Четирима национални консултанти са ангажирани да подготвят указания, какво трябва да правят джипита и болници при съмнение за ебола, пише "24 часа". Препоръките за алгоритъм за действие ще бъдат готови до дни.

Вирусът на еболата и самото заболяване са еднакво заразни и трябва да се третират, както конго-кримската хеморагична треска, обясни проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни болести. У нас за 2013 г. са отчетени 7 случая на кримска треска, а предната година - 6. Имало е години и с по 50 случая. Заради това се смята, че инфекциозните отделения у нас имат опит с хеморагични трески.

Двете заболявания изискват предпазно облекло за медицинския персонал от най-високото ниво 4 на опасност, както е и при вируса на едрата шарка.

Обслужването на пациенти с ебола в болниците носи много висок риск от разпространение на вируса в Европа, както става ясно в разследването на първия случай на местно заразяване в Испания. Медсестра на 40 г. от мадридската болница “Карлос Трети” се оказа заразена, след като 2 пъти влизала в стаята на заболял в Западна Африка испански свещеник. Под карантина е и съпругът на медсестрата.

От указанията джипитата ще научат на какво разстояние трябва да стоят от съмнителен пациент, за да избегнат контакт с повръщано и пръски от кихане и къде трябва да насочат болния. Инфекциозната клиника на ВМА е единствената структура, която отговаря на условията за работа с вируси като ебола.

Важен въпрос, който трябва да бъде решен от държавата, е дали и как съмнителните за ебола, открити в страната, трябва да бъдат транспортирани в София. Преместването е свързано с риск от заразяване на други хора и трябва да се осигури материално, коментираха инфекционисти. Другият вариант е да се лекуват на място, както се прави при кримската треска.

Лабораторията по особено опасни инфекции в Националния център по заразни и паразитни болести разполага с генетични методи за откриване на ебола. На скъпото изследване ще се подлагат само хора, които са били в Либерия, Гвиана и Сиера Леоне и имат симптоми като треска, повръщане, диария, кръвоизливи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1662 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини