Предпазване от есенните вируси

  • 11 септември 2014 10:22

  • 1958
  • 0
Предпазване от есенните вируси
©

Есенно-зимният сезон води до леко спадане на имунитета и настроението, което е и причина за увеличаване на броя заболели от най-различни вируси. Най-често срещаните са грипният вирус, аденовирусите, парагрипните вируси, респираторно-синциатиаленният вирус, аденовирусите, риновирусите, реовируси и коронавируси. Без грипа всички останали водят до острите респираторни заболявания или по-широко известни като настинки, припомнят лекари, цитирани от "България днес".

Симптомите на настинка най-често са общо неразположение, запушен нос, хрема, леко завишена температура, болки в мускулите, липса на апетит. При грипа става въпрос за по-сериозно заболяване, което предполага и по-различно и задълбочено лечение. Сега е и времето, в което ако искате, можете да се ваксинирате.

Витамин С не спира настинките, показват над 30 клинични изследвания. В най-добрия случай може да съкрати продължителността на симптомите. Оптимален ефект от витамин С има, когато сте под голямо физическо натоварване или сте под въздействие на краен студ.

В следващите месеци винаги взимайте връхна дреха с вас, за да настинете. Можете да засилите имунната система и като започнете да се движите повече. Карайте колело, когато можете това ще ви помогне. Септември и октомври са подходящи за бягане, спортно ходене или просто за разходки в парка. Това е лесен начин за тялото да привикне към климатичните промени, които налага есента и още една възможност да подсилите имунната си система

Не излизайте с влажна коса навън, това е много опасно, съветват лекарите. Не бива да пренебрегвате и пазенето на главата си. През есента най-уязвимото място на тялото са устата и носоглътката, затова не бива да дишате през устата. Освен това повечето вируси се разпространяват, когато кихаме или кашляме. Затова не забравяйте да си слагате някакъв шал.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1958 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини