Ученичките с бронхит и пневмония заради диети

  • 11 септември 2014 07:20

  • 2404
  • 0
Ученичките с бронхит и пневмония заради диети
©

Млади момичета, на които предстои абитуриентски бал, пушат и гладуват, за да достигнат мечтаната фигура. Така те често провокират срив на имунната си система и може да развият тежко белодробно заболяване като бронхит или пневмония, пише "Труд".

За това предупреждава д-р Пенка Ценкова, пулмолог от София, като споделя случаи от практиката си.

Една от пациентките започнала строга диета два месеца преди бала. Дни преди тържеството девойката, която отслабнала много, постоянно кашляла и поддържала температура. Имало съмнения дори за туберкулоза. "За щастие страшната диагноза отпадна, оказа се протрахиран бронхит - кашлица и температура над 20 дни", разказва д-р Ценкова.

Младостта не е гаранция за здраве, особено ако човек не се грижи добре за себе си - пуши и не приема достатъчно количество полезни храни, съдържащи протеини и витамини.

В момента има бум на вирусни пневмонии, и то при млади хора на 35-40 г., допълва още д-р Ценкова. Оплакванията са за силна кашлица и "свиркане" в гърдите, което се установява при преслушване. Само рентгеновата снимка невинаги е достатъчна за правилната диагноза, особено ако изображението се разчита единствено от рентгенолог. При белодробните заболявания е важно пулмолог да прецени комплексно състоянието на болния, пояснява д-р Ценкова, която от 25 г. лекува пациенти с хронични бронхити, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), астма, туберкулоза и др. При вирусната пневмония може да има само усилен белодробен рисунък, което за рентгенолога не е нищо особено. Но ако специалистът чуе "свиркане", пациентът има нощно изпотяване и кашлица, диагнозата се изяснява.

Повечето белодробни заболявания, особено хроничните, са заради проблеми с имунитета. Когато болнавите пациенти изпълняват насоките на лекаря, боледуват по-рядко в сезона на грипа. Има хора, които са предразположени към болести на горните и долните дихателни пътища, често правят пневмонии. При тях е задължително да се проведе курс за повишаване на имунитета. Засилването на имунната система е важно и при децата, бременните, възрастни хронично болни. И есента е точното време да започнем профилактика, за да сме здрави в есенно-зимния период.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2404 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини