Отказват да признаят рехабилитацията на деца с аутизъм

  • 03 септември 2014 08:30

  • 1699
  • 0
Отказват да признаят рехабилитацията на деца с аутизъм
©

Майки на деца с аутизъм и синдром на Даун смятат да съдят дирекцията за социално подпомагане в Пловдив. Причината – от там отказват да признаят морски лагер в курорта Лозенец за балнеолечение. Така семействата няма да получат полагащата им се веднъж годишно помощ за рехабилитация, съобщи БНТ.

22 майки внесоха в социалната дирекция в Пловдив колективна жалба срещу непризнаването на морската терапия на децата им. Преди да стигнат до процедурите в Лозенец родителите дълго са обикаляли, за да събират документи от различни институции. Очаквали са, че след това социалните ще им възстановят парите.

Фактурите от лагера в Лозенец не доказват, че децата с увреждания са били на рехабилитация, бяха категорични от социалната служба. Преди окончателно да откажат добавката обаче от дирекцията изпратили запитване до управителя на хотела.

С последните промени от юни добавката се изплаща само за рехабилитацията и балнеолечението, които са извършени в специализираните обекти, регистрирани по Закона за лечебните заведения. Майките твърдят, че лечението с морска вода също е рехабилитация. Няма обаче как с документ да докажат, че децата им са дишали йодните изпарения.

Майките могат да обжалват решението на социалните служители пред регионалната дирекция в Пловдив. Ако и от там откажат, следващата инстанция е административният съд.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1699 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини