Разходка над 1,5 км. на ден намалява риска от рак

  • 31 август 2014 16:25

  • 1931
  • 0
Разходка над 1,5 км. на ден намалява риска от рак
© Getty Images/Guliver

Разходка от над километър и половина всеки ден е достатъчна, за да понижи съществено риска от смъртност от рак, пише в. "Сънди експрес", позовавайки се на резултатите от британско изследване, цитирано от БТА.

Авторите му са установили, че ходенето пеш с умерено темпо - със скорост от около 5 км в час в продължение на 20 минути, намалява риска от смъртност за пациенти с рак на гърдата с 40% и за болни от рак на простатата с над 30%.

"Ползите за здравето от физическата активност са всеизвестни. Настоящото изследване още веднъж напомня, че ходенето пеш може да спасява човешки животи. За пациентите с рак физическата активност не само понижава риска от фатален изход или повторна поява на болестта, но и помага за справянето с някои от неприятните странични ефекти на заболяването като например умора или тревожност", обясняват авторите на проучването.

Разходката не само понижава риска от повторна поява на раковите заболявания - 50-минутно ходене пеш намалява с 40% вероятността ракът на гърдата да се развие отново и с 50% повторното развитие на злокачествено заболяване на простатата.

Специалистите отчитат, че милиони хора с рак не са достатъчно активни физически. За онкоболните са препоръчителни 150 минути физическа активност на седмица - еквивалент на над 10 км енергични разходки седмично.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1931 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини