Водата в басейните носи трипер

  • 16 август 2014 06:50

  • 5501
  • 3
Водата в басейните носи трипер
©

Пипваме трипер от банските, ако не ги сменим веднага след излизане от басейна. От водите им човек може да се зарази и от коварни хламидии, които поразяват организма без симптоми, но довеждат до безплодие.

Това съобщи за „Монитор” проф. Тодор Кантарджиев - национален консултант по микробиология и директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания. След плуване в закрити водоизточници човек не само трябва да сменя банския си, но и да взема душ, за да предотврати нежелано инфектиране, обясни той. За разлика от трипера, който се проявява два-три месеца след заразяването, хламидалните инфекции често пъти се развиват, без човек дори да подозира за тях. Пораженията стават ясни когато се окаже, че жената не може да забременее. Поставянето на диагнозите на венерическите заболявания все по-често закъснява след закриването на кожно-венерическите диспансери. 96 случая на гонорея са регистрирали лекарите миналата година след края на сезона, случаите със сифилис са били 354, а хламидиалните инфекции – 323, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Цифрите като цяло не са високи, но това не бива да ни утешава, тъй като не всички се обявяват и влизат в статистиката, коментира д-р Вера Георгиева от ведомството.

Затова лекарите съветват веднъж в годината да се прави рутинен тест. „Избягвайте къпането в басейни. Морето е по-безопасно от тях, тъй като малко пространство е пълно с микроби и вируси. При всяко нараняване вземете мерки със съответните антибиотични пасти и спрейове, ако е по-сериозно – потърсете лекарска помощ. И в никакъв случай не водете на море бебета по на няколко месеца, защото рискувате почивката ви да завърши в болница с тях”, заяви директорката на Районната здравна инспекция във Варна д-р Светла Станева. По данни на Националния център по обществено здраве и анализи най-много са хората, засегнати от болести, предавани по полов път, във Варна. Според д-р Светла Станева след закриването на специализираните диспансери броят на заболелите по полов път се е разпилял и цитираните цифри за много от градовете в страната не отговарят на реалния им брой.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5501 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.07.08 | 10:04

3
Като бях студент няколко колежки забременяха от басейн.
haha

2015.07.08 | 10:04

1
Има и още места на които можете да хванете трипер например- "Лъвов мост" , околовръстният път, магистрала Тракия.....гледайте да не минавате от там.
Бай Хой

2015.07.08 | 10:04

2
От личен опит ли го знаеш?

Добави коментар

Водещи новини