Надуваемите басейни крият множество опасности

  • 14 август 2014 13:14

  • 6218
  • 0
Надуваемите басейни крият множество опасности
©

Майки, татковци, баби и дядовци все по-често плицикат децата в надуваеми басейни, разхлаждат се и те. Модерни конструкции никнат по дворовете във вид на плаж за киснене в жегата на цялото семейство и на гостуващи приятели. Надуваемите басейни обаче могат да са опасни за здравето, дори и за живота, алармират спецове.

Смъртоносни басейни буквално пържат с ток, вече предупреди Комисията за защита на потребителите. Басейнът е надуваем и с джакузи и точно там е проблемът. Китайското „чудо" за завихряне на водата се захранва директно с 220 волта ток. Така надуваемият басейн джакузи с раздвижена вода крие много сериозен риск от електрически шок. Дори имало информация в други държави за настъпили фатални инциденти.

Опасността ток да удари къпещи се в надуваеми басейни, идва не само когато са с екстрата джакузи. Много българи оставят помпата за пречистване на водата да действа, докато се киснат вътре. Така според тях водата не се замърсявала бързо. Според специалистите обаче заплахата от токов удар е голяма в отличния проводник - водата, предаде в. "Всеки ден".

Не само електричеството обаче носи риск. И в съвсем обикновен надуваем басейн човек може да си изпати, особено децата. Удобни са в домашни условия, но много рядко хората ги възприемат като заплаха и не обръщат внимание на мерките за безопасност. Така не смятат за нужно да се „охарчват", за да се оборудват и с различни съоръжения - аксесоари, които могат да предотвратят евентуални рискови ситуации в басейна.

Поставянето на стълба, ограда и дори аларма в басейна обаче може да намали риска от падане най-вече на деца и удавяне. Колкото и безопасен да изглежда на пръв поглед домашният басейн, не само е препоръчително, а е задължително децата да не бъдат оставяни да се къпят сами без наблюдение. Опасност има и от химията за поддържане чистотата на водата в по-големите надуваеми и сглобяеми басейни. Хлорът е традиционният химикал, който се ползва за химическо пречистване. Въпреки че дезинфекцира водата добре, той има куп неприятни странични ефекти. Освен че прави водата неприятна на мирис и вкус, може да предизвика дразнене на кожата и обриви, а често затруднено дишане и алергичен шок.

От особено значение е при домашни условия да се спазва стриктно дозирането на хлора във водата на басейните. Ако не се прилага химия или много по-скъпите озониране и обогатяване на водата със сребърни йони, които унищожават болестотворните бактерии, то домашните басейни бързо стават развъдник на всякакви болести - от гъбички до стафилококи и други бацили - дори хепатит.

Novini.bg напомня: Не забравяй, че от септември ти водиш!

Последвайте канала на

Борислава Борисова
6218 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини