Учени откриха невроните, които са отговорни за страха

  • 21 февруари 2014 18:58

  • 1994
  • 1
Учени откриха невроните, които са отговорни за страха
©

Учени откриха неврони в хипокампуса, които потискат страховитите спомени, съобщи Би Би Си.

Изследвани са мишки.

Специалистите са на мнение, че резултатите от изследването им ще позволят един ден да се опознае по-добре неврологичната основа на увреждания, причинени от посттравматичен стрес.

Когато учените наблюдавали отделни неврони в мозъците на мишките, те открили клетки инхибитори, които са наречени интерневрони и са от съдбоносно значение за това формирането на страшни спомени да стане на правилното място в мозъка.

"Интерневроните се активират от открояващо се неприятно събитие и изпълняват роля на филтър, заяви Лошонци. Те могат да блокират нежелана информация, свързана с това ярко събитие. По този начин хипокампусът може да обработи и да складира информация без потенциалното вредно влияние на открояващото се неприятно събитие."

Когато гризачите били накарани да изпитат страх в даден контекст, те по-късно свързали същата среда с неприятното събитие. Когато обаче учените дезактивирали въпросните неврони инхибитори в организма им, мишките не изпитали страх. Така екипът успял да спре формирането на страшни спомени у гризачите.

Това хвърля светлина върху ролята на интерневроните за първото кодиране на страшни спомени преди преминаването им в друга част на мозъка.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1994 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
??????????????

2014.02.26 | 20:10

1
Учени откриха невроните, които са отговорни за страха....................използвайки ги да не ни е страх че живеем в БГ

Добави коментар

Водещи новини