От утре отменят грипната епидемия във Видин

  • 11 февруари 2014 14:30

  • 1106
  • 0
От утре отменят грипната епидемия във Видин
©

От утре – 12 февруари, грипната епидемия на територията на област Видин се отменя, съобщи д-р Пепа Цветанова, директор на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионална здравна инспекция –Видин.

Епидемията бе обявена на 31 януари със заповед на директора на инспекцията. Днес е издадена нова заповед, с която се отменят разпоредените с предишната противоепидемични мерки.

Д-р Цветанова обясни, че отмяната на грипната епидемия е продиктувана от снижението на заболеваемостта през последната седмица, когато тя е била 223 на 10 000 души, и устойчивата тенденция на намаляване на броя на заболелите. Проби, изпратени за изследване в Националната референтна лаборатория, са положителни за пандемичния грипен щам АН1N1, известен като свински грип, съобщи още д-р Цветанова. Тя уточни, че са потвърдени 4 проби, което е половината от изпратените за анализ. Този грипен щам е опасен, възникват усложнения, обясни д-р Цветанова. Тя добави, че свинският грип е опасен преди всичко за млади хора в активна възраст, информира "Фокус".

Последвайте канала на

1106 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини