Враца обяви грипна епидемия

  • 03 февруари 2014 14:27

  • 1369
  • 1
Враца обяви грипна епидемия
©

Грипна епидемия е обявена в област Враца със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ от днес поради рязко повишената заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания, съобщиха от инспекцията.

По данни на РЗИ средната заболеваемост за областта е 503 случая на 10 000 жители, се посочва в съобщението. Най-висока е заболеваемостта сред децата във възрастовите групи до 14 години.

Въвеждат се и мерки за ограничаване на разпространение на грип и вирусните заболявания, с които се прекратяват свижданията и плановите операции в лечебните заведения, плановите консултации на бременни жени и бебета, профилактичните прегледи и имунизациите. Детските и учебни заведения се въвеждат по-строги мерки за приемане на децата и учениците. Детските градини и ясли няма да бъдат затваряни. РЗИ- Враца е предоставила на общопрактикуващите лекари антивирусни препарати, които по тяхна преценка могат да отпускат на пациентите. Такива препарати са предвидени и за хоспитализираните болни с грип и остри респираторни заболявания, допълват от здравната инспекция.

В момента учениците са във ваканция между двата срока до сряда, каза за БТА началникът на Регионалния инспекторат по образованието Галина Евденова. На 5 февруари ще бъдат събрани данни за заболелите ученици от всички учебни заведения в  областта, като в зависимост от отсъствията и по препоръка на РЗИ ще се прецени дали да се обяви грипна ваканция, обясни тя.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1369 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.02.04 | 15:23

1
Червените ни били виновни, прелетните гълъби ни били виновни. Абе като сте болни не ходете сред другите. Десетки починаха за седмици заради това! После друг ви е виновен, на крив....космите му пречат.

Добави коментар

Водещи новини