Внимание! Преяждаме заради опасна добавка

  • 23 ноември 2013 06:30

  • 11783
  • 11
Внимание! Преяждаме заради опасна добавка
©

Мононатриевият глутамат, известен като Е 621, води до пристрастяване към храната и преяждане, когато се използва прекомерно, алармират експерти по храните. Тази добавка е разрешена у нас, но въпреки това отдавна се водят спорове за ползата от нея, пише в. Монитор.

За първи път мононатриевият глутамат привлича вниманието на западното общество през 70-те години, когато се появява и т.нар. синдром на китайския ресторант. В азиатската кухня това вещество се счита за толкова необходимо, както солта и пиперът в европейската. Макар без вкус и мирис, то прави храните по-привлекателни и се определя като вкус, който допълнително стимулира апетита. Няма човек, посетил китайски ресторант, който да не е изпитал влечение да се върне отново и отново. Според някои учени от него се получава главоболие, ускорено сърцебиене, повреждат се клетките на мозъка и способстват за развитието на болестта на Алцхаймер.

У нас обаче най-голямото приложение на Е621 е в производството на колбаси, с него се третират дори охладените пържоли защото така се удължава срокът им на годност. Специалистите добре знаят, че натриевият глутамат придава малко по-солен вкус на готовите продукти, освен това се запазва цветът им и се удължава срокът на годност за консумация. „На нашия пазар има опасна ситуация заради трите предимства, които добавката дава на третираната храна”, каза доц. Параскова от Института за изследване и развитие на храните в Пловдив. „Производителите на колбаси получават ефект 3 в 1, понеже с една добавка се постигат три ползи, а се спестяват разходи. Това е причината да се използват по-високи количества отколкото са разрешените, а те са вредни и опасни за здравето на консуматора”, категорична е тя.

За малчуганите е недопустимо да се приготвят храни с мононатриев глутамат. В момента български специалисти работят по международен проект, където се оценява като абсолютно наложителна забраната да се влага натриев глутамат в храни за деца и ученици до 14-годишна възраст. В Европейския съюз този въпрос вече се дискутира, но проблемът е, че заместителите на глутамата не са с по-добри характеристики. За да се запази цветът трябва да се слагат едни вещества, за трайност пък трябват други стабилизатори. Контролът трябва да бъде върху дозите, които не трябва да се превишават, категорична е доц. Параскова. Опасната добавка е често срещана също така в лютениците и другите консервирани храни, защото с нея се удължава срокът на годност, а цветът става ярък и привлекателен.

Да се запише на етикета допустимата дневна доза от натриев глутамат за консумация, настояват експерти по храните. Макар у нас това да е все още само добра идея, в Унгария надписът вече може да се види по етикетите. Изследвания за безопасността на тази добавка се правят и в момента от експерти на Европейската агенция по безопасност на храните. Крайните резултати обаче ще бъдат огласени през 2016 година. Въпреки че идва от далечния Китай, доматеното пюре, с което работят българските консервни предприятия, не е третирано с натриев глутамат. Поне засега нито една проба не е дала положителен резултат при изследвания в института.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
11783 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2014.09.14 | 11:27

11
Не всичко което блести е злато.Не всичко,което е вкусно е здравословно.Върнете ученическите,студентските и работнически столове.Това открива работни места и подобрява здравето.

2014.09.14 | 11:26

10
Добри идеи предлагате,но няма кой да ви чуе,няма и вие го знаете.Ще продължат да ни тровят с вредни храни.Снощи ядох от МЕРКАНТО шпеков салам и 5 пъти ставах да повръщам.На човек му се яде,какъв беше ''лош''Т.Живков,но какви вкусни колбаси имаше.Контрол имаше,а сега никакъв.
гошо

2014.09.14 | 11:22

9
Не на еврейските хранителни добавки.

2014.09.14 | 11:22

7
Китайски ли искахте да пишете или искате да разделите хората в България.

2014.09.14 | 11:22

8
Мононатриевия глутамат не е вреден. Това е пълна глупост. Той се прави от ферментирала соя, меласа или водорасли, както и се съдържа в големи количества в натурално ферментиралия соев сос, който е без никакви добавки - една от най-използваните древни подправки в азиатския свят. В Япония са започнали за пръв път да правят и подправят с мононатриев глутамат на прах храната. В Япония има най-голям брой дълголетници на глава от населението, нали знаете? За сравнение - широко разпространената здравословна аюрведическа кухня в Индия, май не може да вдигне средната продължителност на живота там много много - на 135 място са, а Япония е на 1во. Дори Китай, с 2милиардното си население, което живее с по 1 долар на ден(нали така казват уж) - където МНГ се слага НАВСЯКЪДЕ, са няколко места преди България(на 82ро мисля). Така, че точно за МНГ не се притеснявайте. Аз лично се страхувам най-вече от месокостното брашно от английски крави(луди), което още си се продава и се влага в колбасите и на никой не му пука - в крайна сметка българския пенсионер ще живее оше 5-10 години, а прионите ловят чак след около 15..

2014.09.13 | 12:15

1
Факторите,които удължават живота са много.Столетниците не се хранят в ресторанти за бързо хранене.Ако искате да живеете дълго,без да имате нужда от лекари консумирайте жива храна-пресни плодове и зеленчуци произведени лично.

2014.09.14 | 01:28

6
Защо българските консервни предприятия работят с доматено пюре от китай???

2014.09.14 | 01:28

5
Аз проблема съм го решил.Лютеница си произвеждам сам с домати от градината, а месо не ям от дълги години...

2014.09.14 | 01:28

4
То някой яде ли все още?Народа спря и да се храни!Отиваме си и последния материал останал в БГ ще бъде унищожен.Ще остане само добрия материал избягал в чужбина....

2014.09.14 | 01:28

3
Не всички заминали в чужбина са добър материал и не всички в България са лош.Относно яденето, като изключим бедните пенсионери, всички други ядат повече.Това е доказан и видим факт.Сигурен съм, че и написалия мнението е от " добрия материал" независимо дали е в България или чужбина и си хапва и пийва добре...

2014.09.13 | 12:16

2
какъвто материала такъв и салама

Добави коментар

Водещи новини